Elkezdték átépíteni a kajászói küszöbszörnyet a Budapest–Balaton-bringaúton

2023. június 5. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdték átépíteni a Budapest–Balaton kerékpáros túraútvonalon Kajászón található sebességlassító bukkanókat. A „kajászói küszöbszörny” még közepes sebességnél is nagyot dobott a bringákon, ami nem egy kerékpárost váratlanul ért.

Az átépítés ideje alatt, június 5. és 11. között az érintett útszakaszokat lezárják, átmenetileg nem aszfaltburkolatú, de trekking kerékpárral járható kerülőutakat jelöltek ki – írja az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ közleménye.

A Budapest–Balaton kerékpáros túraútvonalat (Buba) 2022 nyarán adták át a forgalomnak, és hamar az egyik leglátogatottabb túraútvonallá vált az országban. A túraútvonal átvezet az Etyeki-dombságon, és Kajászóra egy lendületes lejtővel érkeznek meg a bringások. Az átadás után több baleset is történt ezen a lejtőn, és az önkormányzat, hogy csökkentse a bringával érkezők sebességét, saját hatáskörben, mint az út fenntartója, sebességlassító küszöböt épített az úton.

Azonban ezeknek a küszöböknek a kialakítása nem követte a szabványokat, vagyis valójában balesetveszélyesek voltak, és összességében a szakaszon továbbra is számos baleset történt.

A kerékpáros közösség több fórumon is Révész Máriuszhoz, az aktív Magyarországért felelős államtitkárhoz fordult, hogy valamilyen megoldást találjon a kialakult helyzetre. Az államtitkár elindította az egyeztetést az önkormányzattal, a kerékpáros szervezetekkel és az Építési és Közlekedési Minisztériummal.

Építési munkálatok a Budapest–Balaton kerékpáros túraútvonalon Kajászón – Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ
Építési munkálatok a Budapest–Balaton kerékpáros túraútvonalon Kajászón – Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Az egyeztetések után elkészültek a szabványnak megfelelő tervek, ezeket az államtitkárság véleményeztette a Magyar Kerékpáros Klubbal. A véleményezett és szakmai szervezetek által is jóváhagyott tervek alapján az Építési és Közlekedési Minisztérium hétfőn elkezdte az új, biztonságos forgalomlassító küszöbök kialakítását. A kivitelezés június 11-ig tart.

Az érintett szakaszon kerülőutat jelöltek ki, de felhívják rá a figyelmet, hogy ez inkább túrabiciklivel vagy hegyi kerékpárral használható, országútival nem igazán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!