Már a Krím félsziget is Ukrajnához tartozik a kormány propagandavideójában

2023. június 4. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Módosították a magyar kormány propagandavideóját, amiben a Krímet nem Ukrajna, hanem Oroszország részeként ábrázolták. Az ezt ábrázoló, eredeti videót időközben törölték.

A kormány a héten adott ki újabb „békevideót”, ami lényegében arról szól, hogy most már aztán tényleg azonnal legyen béke az orosz–ukrán háborúban. A videóba azonban egy direkt vagy véletlen hiba csúszott: a Krím félszigetet nem Ukrajna, hanem Oroszország részeként ábrázolták. A Krímet 2014-ben, az ukrán forradalmat követően Oroszország megszállta, és már a saját részének tekinti, de hivatalosan csak kevés ország ismeri el: Belarusz, Kambodzsa, Burundi, Afganisztán, Szudán, Zimbabwe és Észak-Korea. Itt látható a videó, amiben már a Krím is Ukrajna része:

Az eredeti videó az ukrán diplomácia felháborodását is kiváltotta: Ukrajna szombaton hivatalos tiltakozó jegyzéket nyújtott be miatta Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek. A közlemény szerint az asszisztálás Oroszország agresszív politikájához „nem járul hozzá gyorsabban az európai békéhez, amit a magyar kormány a nyilvánosság előtt szorgalmaz”. A videóban egyébként orosz tank is felbukkant, igaz, az orosz szimbólumot kitakarták róla.

A Krímmel kiegészített propagandavideó szombat este már megjelent, bár nem a kormány oldalán, hanem a Századvég Alapítvány vezető elemzőjének, Palóc Andrénak a YouTube-csatornáján. A videót onnan azóta eltávolították, viszont most felkerült a kormány oldalaira. Magyarázat, bocsánatkérés, illetve egyéb reakció a kormány részéről nem érkezett.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!