Azonnali választ várnak az ukránok a krímtelenített magyar propagandavideó miatt

2023. június 3. – 19:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos tiltakozó jegyzéket nyújtott be Ukrajna Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek a kormány propagandavideója miatt, amiben egy térképen a Krím-félszigetet leválasztották Ukrajnáról – áll az itt olvasható közleményben.

Az ukrán diplomácia szerint ez a gesztus a kormány Youtube-csatornájára feltöltött videóban ellentmond Magyarország hivatalos álláspontjának, ami szerint támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását.

Az Ukrán Külügyminisztérium közleménye szerint Magyarországnak fel kell hagynia a provokációkkal, és be kell tartania azokat a nemzetközi kötelezettségeket, amiket az ENSZ-, az EU- és a NATO-tagsága keretében vállalt. A közlemény szerint az asszisztálás Oroszország agresszív politikájához

„nem járul hozzá gyorsabban az európai békéhez, amit a magyar kormány a nyilvánosság előtt szorgalmaz”

A külügyminisztérium a nagyköveten keresztül hivatalos tiltakozó jegyzéket nyújtott be, ami azt jelenti, hogy mielőbbi reakciót vár a magyar féltől.

A Krímet 2014-ben az ukrán forradalmat követően Oroszország megszállta, és már a saját részének tekinti, de hivatalosan kevés ország ismeri el: Belarusz, Kambodzsa, Burundi, Afganisztán, Szudán, Zimbabwe és Észak-Korea.

Az említett videó, amiben orosz tank is szerepel, bár a jelzését módosították:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!