A kormány legújabb békevideójában a Krím nem Ukrajna része

2023. június 2. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Új békevideót adott ki a magyar kormány három nappal ezelőtt, amelyben lényegében arról van szó, hogy most már aztán tényleg azonnal legyen béke az orosz-ukrán háborúban.

Nyilván ezt szeretné az emberek döntő többsége, bármennyire is azt próbálják elhitetni sokakkal, hogy a csúf, gonosz, minden rosszért felelős baloldaliak és/vagy liberálisok valójában háborúpártiak, és öldöklést szeretnének.

Inkább az nem mindegy, milyen áron lesz béke. Például a magyar történelemben a 19. és 20. századi nagy forradalmak és szabadságharcok leverése után is béke lett papíron, hiszen nagyrészt megszűntek a fegyveres harcok. De vajon mennyien érezték ezeket valódik békének akkor a magyarok közül? Vagy a most bármi áron békét követelő tábor kedveli-e például a „Trianoni béke” kifejezést, ami ugye béke, de tudjuk mivel járt az ország területére, lakosságára, és hát azóta látjuk, pszichikai épségére nézve.

De nem is ez a legérdekesebb az új békevideóban, hanem az, hogy van benne egy pár pillanatra felvillanó térkép, ami egy piros színű Ukrajnát ábrázol, aminek szemmel láthatóan nem része a Krím-félsziget.

Egy képkocka a videóból
Egy képkocka a videóból

A Krímet 2014-ben az ukrán forradalmat követően Oroszország megszállta, és már a saját részének tekinti, de ezt rajta kívül csak nagyon kevés ország gondolja így hivatalosan. Ilyenek például Belarusz, Kambodzsa, Burundi, Afganisztán, Szudán, Zimbabwe és Észak-Korea.

Viszont szinte a teljes nyugati világ, Amerika és Európa legtöbb országa, kiegészülve a Nyugattal szövetséges Japánnal, Dél-Koreával, Ausztráliával és sok más afrikai, dél-amerikai és óceániai országgal, a Krímet továbbra is Ukrajnához tartozónak véli, és elítéli a fegyveres orosz területszerzést. Itt lehet megnézni a teljes videót:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!