Orosz tank bukkan fel a kormány propagandafilmjében, de az orosz szimbólumot kitakarták róla

2023. június 3. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken számoltunk be arról, hogy a kormány legújabb propagandareklámjában, ami azóta pörög a kormánypárti sajtó minden platformján és a YouTube-on is, a Krím-félszigetet nemes egyszerűséggel leválasztották Ukrajnáról. Mintha az a nemzetközi jog szerint nem is lenne az ország része, holott az, és ezt elvileg a magyar kormány is így gondolja. Gyakorlatilag viszont örülhetünk annak, hogy a Donbaszt még nem csatolták a videóban Oroszországhoz.

A videóban a kormány megbicsakló hangon a béke fontosságát hirdeti, de érdekes módon a háború harcait egy photoshoppolt képpel illusztrálják: a Momentum politikusa, Tompos Márton posztolt arról, hogy a propagandaanyaghoz egy orosz tankról készült felvételt használtak.

De az orosz harci szimbólumokat sikerült kiblőrözniük a felvételről. Így:

Fent a kormány propagandareklámjának részlete, lent a 2014-es orosz felvétel – Forrás: Tompos Márton / Facebook
Fent a kormány propagandareklámjának részlete, lent a 2014-es orosz felvétel – Forrás: Tompos Márton / Facebook

Az eredeti videó egy 2014-es orosz haditechnikai bemutatón készült, a felvételen pedig jól látszik a Szent György-szalagon lévő piros-fehér kereszt, amit az orosz katonai járművekre szoktak festeni. Tompos szerint egyértelműnek tűnik, hogy „ahogy a szövegben, így képileg sem hajlandóak Oroszországot bemutatni agresszorként”.

Holott Oroszország agresszióját Ukrajna ellen a kormány több nemzetközi fórumon is elítélte. Igaz, idehaza nem igazán erről beszél a kormánypropaganda, hanem hogy nyugati szövetségeseink hogyan „gerjesztik” a háborút. Azt a háborút, amit Oroszország indított Ukrajna ellen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!