200 milliárdot kap jövőre az államtól Mészáros Lőrinc az autópályák üzemeltetésére

2023. május 30. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány 200 milliárd forintot tervezett be a 2024-es költségvetésbe a gyorsforgalmi úthálózat rendelkezésre állási díjának fedezetére – derül ki a büdzsé Országgyűlésnek benyújtott tervezetéből, amit a Hvg.hu vett észre.

A kormány által korábban kiírt koncessziós eljárás eredményeképpen 1237 km gyorsforgalmi útszakasz üzemeltetési feladatát adta át az állam tavaly szeptember elsejétől. Itt van egy térkép arról, hogy ez mit jelent az ország autópálya-hálózatában.

Tavaly októberben írtunk arról, hogy építési és beruházási miniszterként Lázár Jánoshoz tartozik ez a 35 éves koncesszió, ami a Mészáros Lőrinchez és más kormányhoz közeli magántőkealapok, illetve alvállalkozóik kezelésében, a Themis konzorciumhoz került. Korábban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy milyen furcsaságok sora övezi a 35 évre szóló koncessziót, amelyet már az Európai Bizottság is vizsgál.

Március végén döntött arról a Fővárosi Törvényszék egyelőre nem jogerősen, hogy a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI) nem titkolhatja tovább, milyen feltételekkel adta koncesszióba a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető cégcsoportoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!