Vizsgálja az Európai Bizottság a 35 évre szóló autópálya-koncessziót

2022. augusztus 4. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

A DK-s Rónai Sándor Európai Bizottságnak küldött levele nyomán, az Európai Bizottság vizsgálja az autópálya-koncessziót, amit 35 évre szóló szerződéssel Mészáros Lőrincék konzorciuma, a Themis nyert meg – derül ki a képviselő Facebook posztjából.

A Bizottság jelenleg vizsgálja a szerződés a különböző elemeit. A Bizottság különösen figyelemmel vizsgálja a koncesszió odaítélését, amit a koncesszió odaítélésére vonatkozó uniós jogi keretrendszer alapján értékel
a 2014/23/EU irányelv és a szerződés rendelkezései alapján. Ebből megállapítható lesz majd, hogy szó van-e az uniós jog megsértéséről. Fontos megjegyezni, hogy az érintett nemzeti hatóságoknak be kell tartaniuk az ilyen rendelkezéseket, függetlenül a finanszírozási forrástól. Biztosak lehetnek abban, hogy szem előtt tartva az általános feltételrendszert – ami az uniós költségvetés védelmét szolgálja – a Bizottság minden releváns információt figyelembe vesz majd, hogy kiderüljön, minden szükség feltétel teljesült-e.

– írta Ursula von der Leyen, Rónai Sándornak címzett válaszlevelében.

A hírt csütörtök reggel maga az EP-képviselő jelentette be Facebook oldalán:

Májusban derült ki, hogy a Nemzeti Koncessziós Iroda 35 éves autópálya-koncesszióját Mészáros Lőrincék konzorciuma, a Themis nyerte meg. Az eljárás olyan feladatokra terjed ki, mint az új gyorsforgalmi utak építése, sávbővítés és üzemeltetés-fenntartás a koncessziós időszak egészében. Azzal korábban részletesen foglalkoztunk, hogy milyen furcsaságok sora övezi a 35 évre szóló koncessziót. Emiatt tavaly már a Transparency International is Európai Bizottság Belső Piaci Főigazgatóságához fordult, mert szerintük is sértheti az uniós irányelveket a rendkívül hosszú időre megkötött szerződés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!