A bíróság szerint nem titkolhatják tovább, milyen feltételekkel kapta meg az autópálya-koncessziót Mészárosék cégcsoportja

2023. március 31. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete szerint a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI) nem titkolhatja tovább, hogy milyen feltételekkel adta koncesszióba a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető cégcsoportoknak. Az ítélet nem jogerős, a vesztes még fellebbezhet – írja a Szabad Európa.

A 35 évre kötött szerződés mellékleteiből kiderülhetne, hogy mennyibe kerül a magyar adófizetőknek, hogy Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségei kapták meg a hazai autópályák üzemeltetését. A szerződés megtalálható az interneten is, azonban mellékletei nem, pedig ezekből derülnének ki a fontos részletek.

A mellékletek tartalmazzák a konkrét összegeket, hogy milyen feltételekkel lehet a szerződést felmondani, de azt is, hogy mi volt a nyertes ajánlat.

A Szabad Európa korábban közérdekű adatigényléssel fordult az NKI-hez, akik fel is ajánlották, hogy betekinthetnek a kért dokumentumokba. Azonban a betekintés során nem mutatták meg azokat a mellékleteket, amelyek a konkrét összegeket és a szerződés alapján fontos információkat tartalmaztak. Emiatt a lap bírósághoz fordult: a tárgyaláson kiderült, hogy üzleti titokra hivatkozva nem mutatták meg a kért dokumentumokat. A bíróság szerint nem sikerült az üzleti titok fennállását bizonyítani, ezért a kért tizenegy darab mellékletet is ki kell adniuk.

A koncessziós szerződéseket egyébként vizsgálja az Európai Bizottság is. Az autópálya-koncessziót felügyeletét októbertől Lázár János minisztériuma látja el. A furcsaságokkal teli autópálya-koncesszióval ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!