Mentőszolgálat: Már ötvenezren kaptak ellátást az új ügyeleti rendszerben

2023. május 28. – 11:46

Mentőszolgálat: Már ötvenezren kaptak ellátást az új ügyeleti rendszerben
Győrfi Pál – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma – közölte a mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Győrfi Pál közleményében emlékeztetett: a február 1-én Hajdú-Bihar vármegyében indult egységes rendszerhez Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Komárom-Esztergom vármegye is csatlakozott.

Tájékoztatása szerint több mint negyvenezer beteget valamelyik ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 5500 esetben telefonos tanácsadás történt, mintegy 3500 beteghez pedig ügyeleti kocsit küldtek és a lakásukon látták el őket. A jellemzően enyhébb egészségügyi problémákra az esetek több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett, kevesebb mint 4500 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházba küldeni. Az alapellátási ügyeletben ellátottak 37 százaléka gyermek volt.

A közlemény szerint a 1830-as hívószám mindenhol jól működik, a visszajelzések alapján az ügyelet által nyújtott betegellátással az ellátottak maximálisan elégedettek voltak. Az ügyeleti ellátás az 1-től 5-ig elégedettségi skálán összességében 4,3 minősítést kapott, ami az egészségügyi szolgáltatások esetében kifejezetten magas értéknek számít.

Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer országos kiterjesztése folytatódik annak érdekében, hogy a jövő év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegeknek az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működhessen – közölte Győrfi Pál.

Búbánat

Mi a búbánatot csináljak? – fakadt ki nemrég a túrkevei polgármester a helyi orvosi ügyelet megszűnése miatt, és azért, mert a Túrkevét is magában foglaló Jász-Nagykun-Szolnok vármegye még nincs a listán. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye csatlakozását ugyanis jelenleg 2023 szeptemberére tervezik, azaz durván három és fél hónapos átmeneti időszakot kellene áthidalnia a túrkevei önkormányzatnak. Ezzel valószínűleg még több önkormányzat is így van az országban.

Az új ügyeleti rendszer bevezetése előtt azt írtuk a Telexen, hogy kockázatos dolgot húz meg a kormány, mert egyetlen polgármester sem szereti, ha a falujában, városában megszüntetik az orvosi ügyeletet. Másrészt az ellenzék ilyenkor árgus szemekkel figyeli a történéseket, és az első nem megfelelően ellátott beteg ügye vagy egy egyébként elkerülhető haláleset azonnal visszahullhat a kormányzatra. A rendszert elsőként Hajdú-Biharban próbálták ki, az eddigi 22 háziorvosi ügyelet helyett csak tíz településen lehet este vagy éjszaka orvoshoz fordulni, mindez azonban részben válasz a kínzó orvoshiányra, részben pedig az ügyeletek eddigi kihasználatlanságára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!