Mi a búbánatot csináljak? – fakadt ki a túrkevei polgármester a helyi orvosi ügyelet megszűnése miatt

2023. május 13. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

„Városunkban a sokszor kritizált Országos Orvos Ügyelet Kft. a Berettyó-Körös Többcélú Társulás teljes működési területét érintően (Mezőtúr, Túrkeve, Kétpó, Mesterszállás, Mezőhék) 2023. május 31-től a szolgáltatási tevékenységet felmondta” – írja közösségi oldalán Sallai Róbert Benedek, Túrkeve polgármestere.

„Önök szerint mégis mi a búbánatot csináljak? Honnan kerítsek a városba orvosokat, akik ügyeletben bizonytalan ideig, akár hónapokig ellátják az ügyeleti orvosi feladatokat úgy, hogy még azt sem tudni miből és hogyan tudjuk kifizetni?”

– tette hozzá elkeseredetten a politikus.

Az állam az átmeneti időszakra az önkormányzat felelősségét határozta meg, de város költségvetésében nincs erre forrás, ezért Sallai azt írta, jelen pillanatban fogalma nincs, hogy miként tudják megszervezni az ellátást. A túrkeveieknek azt javasolta, hogy 2023. május 31. után a mentőszolgálatot hívják minden olyan eseménnyel, ami azonnali intézkedést igényel. Hívószám: 104.

Május 1-től Békés vármegyében és Komárom-Esztergom vármegyében elindult az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer – tudatta az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-vezetője korábban. Győrfi Pál azt írta: az ügyeleti alapellátást az új, egységes rendszerben biztosítják a betegek számára.

Az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozott vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet címen is elérhetőek.

A Túrkevét is magában foglaló Jász-Nagykun-Szolnok vármegye még nincs a listán, pedig Győrfi szerint a változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet. Frissítés: Az ügyben kerestük a mentőszolgálatot, ahonnan Győrfi Páltól azt a választ kaptuk, hogy az ügyeleti rendszerre való átállásig a vármegyékben az eddig megszokott rend szerint, önkormányzati szervezésben működik tovább az orvosi ügyelet.

Azt is hozzátette, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegye csatlakozását jelenleg 2023 szeptemberére tervezik, azaz durván három és fél hónapos átmeneti időszakot kellene áthidalnia a túrkevei önkormányzatnak.

Az új ügyeleti rendszer bevezetése előtt azt írtuk a Telexen, hogy kockázatos dolgot húz meg a kormány, mert egyetlen polgármester sem szereti, ha a falujában, városában megszüntetik az orvosi ügyeletet. Másrészt az ellenzék ilyenkor árgus szemekkel figyeli a történéseket, és az első nem megfelelően ellátott beteg ügye vagy egy egyébként elkerülhető haláleset azonnal visszahullhat a kormányzatra. A rendszert elsőként Hajdú-Biharban próbálták ki, az eddigi 22 háziorvosi ügyelet helyett csak tíz településen lehet este vagy éjszaka orvoshoz fordulni, mindez azonban részben válasz a kínzó orvoshiányra, részben pedig az ügyeletek eddigi kihasználatlanságára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!