Budaörs is beperli a kormányt, mert 30 százalékkal emelnék a szolidaritási hozzájárulást

2023. május 27. – 07:49

Másolás

Vágólapra másolva

Budaörs is bírósághoz fordul a kormány ellen a szerintük túlzó mértékű „szolidaritási hozzájárulás” miatt – erről a Népszavának nyilatkozott a város polgármestere. Wittinghoff Tamás szerint azután döntöttek így, miután kiderült, hogy a kormány újabb 30 százalékkal emelné tovább az adó mértékét.

Erről Karácsony Gergely főpolgármester írt csütörtöki Facebook-posztjában, hozzátéve, hogy szerinte ez „a napnál világosabb cáfolata” annak, hogy Budapest kivéreztetésére a szegényebb települések támogatása miatt van szükség.

„Tarlós idején még csak 5 milliárd forintot kellett fizetnie a városnak, idén ez már 58 milliárd, és ezt emelné tovább a kormány 75 milliárd forintra”

– írta Karácsony. Wittinghoff Tamás szerint egyenesen „törvénytelen” a kormány terve az önkormányzatokra kivetett adó emelésére:

„A szolidaritási hozzájárulás néven kivetett sarc meghaladja a kötelező feladatokra adott állami normatíva összegét, így az önkormányzat saját bevételeiből von el a kormány”

– mondta a Népszavának a budaörsi polgármester – „Ezt tiltja az általuk összetákolt Alaptörvény, az önkormányzati törvény, illetve egy nemzetközi egyezmény, az Önkormányzatok Európai Chartája is.”

Budaörs egyébként perre vitte már korábban is az adó ügyét, igaz, sikertelenül: „Azt, hogy Magyarországon nincs jogállam, fényesen bizonyítja Budaörs e tárgyban évekkel ezelőtt indított polgári pere, amelyben a mai napig nincs döntés. A másodfok ugyanis az Alkotmánybíróságra bízta az ügyet, amely azonban a költségvetés helyzetére hivatkozva azt mondta, hogy nincs lehetőségük dönteni” – mondta Wittinghoff, hozzátéve, hogy szerinte az elmúlt években „milliárdokkal lopták meg a budaörsieket” a „hozzájárulás” keretében.

Most viszont a fővároshoz hasonlóan nem polgári, hanem közigazgatási bírósághoz fordulnak az ügyben. Szerintük ugyanis a pénzügyminiszter nem végezte el azt a kötelezettségét, hogy az adó maximumát egyensúlyba hozza az alkotmány és az önkormányzati törvény rendelkezéseivel. Wittinghoff hozzátette, hogy területileg más törvényszékhez tartoznak Budapesthez képest, így külön eljárást indítanak az ügyben – és bíznak abban, hogy a független bíróságok valóban a jogszabályokkal összhangban járnak el.

Korábban Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be, hogy túlélőcsomagjuk keretében Budapest is beperli a Pénzügyminisztériumot a szolidaritási hozzájárulás miatt, keresetüket pedig május végén adják majd be a közigazgatási bíróságon. „Őszinte meggyőződésünk, hogy ez egy megnyerhető per” – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen, hozzátéve, hogy kérni fogják, hogy ameddig tart a per, addig Budapestnek ne kelljen befizetnie a hozzájárulást a költségvetésbe.

A hozzájárulás három év alatt 67,7 milliárd forintos kiadást jelentett Budapestnek – azaz jelentős részben ezzel az adóval vont el a kormány közvetlenül forrásokat a fővárostól az önkormányzat szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!