Az uniós átlag javult, Magyarországon viszont nőtt a korai iskolaelhagyók aránya

2023. május 23. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az uniós átlag javult, Magyarországon nőtt a „korai iskolaelhagyók” aránya az elmúlt évtizedben – írja a hvg.hu az Eurostat friss adatai alapján.

Az Eurostat szerint míg 2012-ben a 18–24 éves korosztály 13 százaléka volt korai iskolaelhagyó (azaz olyan fiatal, akik azelőtt kiesett az oktatásból, mielőtt a középfokú tanulmányaikat befejezte volna),

ez az arány 2022-ben már csak 10 százalék volt.

Becslések szerint 2030-ra 9 százalék alá is eshet az iskolai lemorzsolódók aránya uniós szinten.

Az adatok azt mutatják, hogy 2022-ben több fiatal férfi hagyta el idő előtt az oktatást, mint nő: a férfiak 11 százaléka (2012-ben még 15 százaléka), míg a nők 8 százaléka (2012-ben ez az arány 11 százalék volt).

Az elmúlt tíz évben az uniós tagállamok kétharmada tudott javítani az arányokon. A kivételek: Ausztria, Csehország, Dánia, Észtország, Luxemburg, Németország, Svédország, Szlovákia és Magyarország – ezekben az országokban nőtt a lemorzsolódók aránya.

Magyarország ráadásul a harmadik legrosszabb eredményt produkálta az EU-ban. Tavaly 12 százalék volt a korai iskolaelhagyók aránya az országban, ennél csak Románia (16 százalék) és Spanyolország (14 százalék) produkált rosszabb számokat.

A legjobban Horvátország teljesített tavaly, itt csak 2 százalékos arányban morzsolódtak le a diákok. A második helyen Írország, Szlovénia és Görögország áll (egyaránt 4 százalék), a harmadik helyen pedig 5 százalékkal Lengyelország és Litvánia áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!