Csoportos létszámleépítés várható a Zalakerámia gyárában

2023. május 23. – 20:31

Másolás

Vágólapra másolva

Csoportos létszámleépítés lesz a Zalakerámia tófeji gyárában, a részleteket várhatóan szerdán jelentik be az osztrák tulajdonosok a dolgozóknak. „A cég vezetése bejelentette, hogy létszámcsökkentés és termelési átszervezés lesz a vállalatnál. De nem tudunk egyelőre semmit hivatalosan” – mondta Vizsi Lajos szakszervezeti titkár az RTL Híradónak.

A nagyjából 650 lelkes község polgármestere, Horváth Zoltán azt mondta, múlt hét óta tud a problémáról, és keresik rá a megoldást. Azt ígérte, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek az elbocsátott dolgozókért, például állásbörzét is fognak intézni a számukra. A gyárban összesen 207-en dolgoznak, húsz százalékuk falubeli.

Fodor Csaba, az MSZP Zala megyei elnöke szerint a cég a 90 százalékos bányajáradék miatt kerülhetett bajba. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium az RTL megkeresésére azt közölte, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a Zalakerámia Zrt.-nél zajló folyamatokra. Állításuk szerint az elhúzódó orosz–ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók lehetetlenítették el a cég működését.

A minisztérium szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat intézkedési tervet dolgoz ki a csoportos létszámleépítés miatt. Szerintük sok üres állás van Zala megyében, és a kormány „minden eszközével segíti az érintett dolgozók újbóli elhelyezkedését”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!