Lázár: Várhatóan júliustól érvényesek lesznek az országbérletek az IC-ken is

2023. május 22. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan júliustól pótjegy váltása mellett érvényesek lesznek az ország- és megyebérletek is az InterCity-vonatokra – mondta hétfői parlamenti felszólalásában Lázár János. A közlekedési miniszter egy képviselői felszólalásra adott válaszában reagált a kérdésre, miszerint miért nem érvényesek az országbérletek az egyik legforgalmasabb vasúti szakasz több vonatára.

Lázár szerint jogos a felvetés, hiszen naponta „4,5 millió ember kell ingázzon, nagyrészt tömegközlekedési eszközzel”, közülük eddig 350 ezren vettek megye- vagy országbérletet. „70 ezer diák vett eddig országbérletet”, tette hozzá Lázár, ami „a nyáron is jelentős mobilitást biztosít majd a fiatalok számára a szórakozás, a kikapcsolódás, az ország turisztikai célpontjainak igénybevétele okán”.

„Ezért a MÁV és a Volán felkészült arra, hogy nyáron sokkal nagyobb létszámban kell biztosítani a szolgáltatást, sokkal nagyobb volumenben lehet számítani arra, hogy a választópolgárok igénybe veszik – a diákokkal és a fiatalokkal az élen – ennek a kormányzati döntésnek a következményeit”

mondta a miniszter. Lázár szerint a megye- és országbérletek bevezetésével elsősorban a vidéken élőket szerették volna megsegíteni. Ennek keretében pedig tovább bővítik az együttműködést: Zalaegerszegen júliustól a helyi tömegközlekedésre is érvényes lesz a megyebérlet és az országbérlet.

„Az Intercity kérdését is rendezni fogjuk, várhatóan július 1-jével – tehát az Intercityre is pótjegy igénybevétele mellett értékes és jó lesz a megyebérlet.”

– mondta Lázár a felszólalásában.

Korábban arról írtunk, hogy a nyári előszezon zsúfoltsága miatt május 15-től helyjegyes lett a balatoni IC-vonat, a feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet. A MÁV szerint már az új bérletek bevezetésekor hangsúlyozták, hogy ezek nem vehetőek majd igénybe a helyjegyköteles vonatokon – holott a megye- és országbérletekről szóló tájékoztató oldalon azt írják: „2023. május 1-jétől egyetlen bérlettel korlátlanul utazhatunk az egész országban helyközi buszokon és vonatokon.”

Civil szakmai szervezetek szerint bár a megye- és országbérlet bevezetésében az irány jó, de az elképzelésnek több buktatója van, és az átgondolatlan lépés sok kárt okozhat. A részleteket ebben az összefoglalónkban olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!