Politico: Szijjártó Péter összeszólalkozott a német külügyminiszterrel

2023. május 22. – 23:17

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter magyar és Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn erős szóváltásba keveredtek egy zárt ajtós külügyminiszteri találkozón – írja névtelenséget kérő forrásaira hivatkozva a Politico.

A miniszterek arról tárgyaltak, hogy Magyarország addig nem hagyja jóvá a következő szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amíg az OTP le nem kerül Ukrajna „háborús szponzorok” listájáról.

A névtelen források szerint Szijjártó ezt elismételte a hétfői találkozón, mire Baerbock visszakérdezett, hogy bizonyos – nem tudni, milyen – jelentések szerint az OTP miért ismeri el a luhanszki és donyecki szakadár területeket, és miért ad hitelt orosz katonáknak.

A magyar külügyminiszter tagadta, hogy ez így volna, és rámutatott, hogy a bank vezetése többször is jelezte már, hogy Ukrajnát támogatják. Egy részt vevő diplomata szerint a szóváltás civilizált volt, és belefért a beszélgetésbe. Nem sokkal korábban a találkozó során Észtország és Svédország is arra kérte Szijjártót, hogy ne akadályozza az egységes európai fellépést. Több ország is neheztel Magyarországra, amiért a kormány rendszeresen akadályozza és késlelteti az Oroszországot célzó vagy Ukrajnát segítő döntések meghozatalát. Egy résztvevő azt mondta, hogy nem érti, miért lovagol az OTP ügyén a kormány, amikor az ukrán listának semmiféle jogi velejárója sincs.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az ügyről azt mondta, hogy ha egy tagállamnak nehézségei vannak, beszéljék meg.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!