Kordonbontó tüntetések: még lesznek új gyanúsítottak

2023. május 18. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) több büntetőeljárást kezdeményezett a karmelitánál „történt rendbontások miatt”, olvasható a Police.hu-n. Az összefoglaló kitér az április 24-i, a május 3-i és a május 9-i tüntetéseken történtekre.

Április 24-én a rendőrség hivatalos személy elleni erőszak miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen tett feljelentést „a jogellenes gyűlés több erőszakos résztvevőjével, köztük országgyűlési képviselőkkel szemben”. A be nem jelentett gyűlés szervezője ellen gyülekezési joggal visszaélés miatt indult szabálysértési eljárás.

Május 3-án is hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indult eljárás. „Az arcukat maszkkal eltakaró résztvevőkből a budapesti nyomozók eddig tíz embert azonosítottak, közülük hármat már ki is hallgattak az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség megalapozott gyanúja miatt.” Hozzátették, hogy mások festékszóróval rongáltak, valaki a várfalat is lefestette, és egy biztonsági kamerát is összetörtek – rongálás gyanújával eddig három ember ellen indult büntetőeljárás. Garázdaság ügyében is nyomoznak, már több mint húsz feltételezett elkövetőt azonosítottak a fővárosi rendőrök.

Május 9-én újabb kordonbontás volt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálásért indított büntetőeljárást.

A nyomozások folyamatban vannak, és további gyanúsítások várhatóak.

2023 tavaszán az ellenzéki közélet súlypontja némiképp váratlanul átkerült a Színház utcába, a Karmelita köré felhúzott kordonokhoz. Valószínűleg nem mindenkinek tiszta, hogy pontosan mik is ezek a kordonok, miért és hogyan kerültek oda, ezért ebben a cikkben röviden végigvettük, mit érdemes tudni róluk>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!