Rendezné a nemrég bezárt péceli és edelényi kastély sorsát a NÖF

2023. május 18. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

„A NÖF Nkft. nem tervezi újabb kastélyok bezárását, sőt azon dolgozik, hogy az említett péceli és edelényi kastélyok jövője fenntartható módon mihamarabb rendeződjön” – válaszolta a Telex kérdéseire a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. A műemléket kezelő állami céget arról a tizenkét kastélyról kérdeztük, amelyet ingyen tervez magánkézbe adni az állam. Eddig ugyanis nem volt egyértelmű, hogy a kastélyok bezárnak-e mielőtt magánkézbe kerülnek, ezért kérdeztünk rá erre a részletre is.

A Telexen is beszámoltunk arról márciusban, hogy bezárják az edelényi és a péceli kastélyt, és 168 műemléki dolgozót küldenek el országszerte. Akkor még nem lehetett tudni, mikor zár az állami és uniós pénzből mintaszerűen felújított két kastély, a hivatalos oldalukról viszont mostanra kiderült, hogy már nem látogathatók. Ezért megkérdeztük a NÖF-től, hogy hány embert bocsátottak el.

„Összesen 22 munkavállalót kellett elbocsátanunk a két intézményből: Pécel esetében összesen 7 főt, Edelény esetében összesen 15 főt; így Pécelen 4 fő maradt foglalkoztatásban, míg Edelényben 9 fő” – írta a Telexnek a NÖF. Rákérdeztünk a látogatottsági adatokra is, erre azt válaszolták, hogy összesen 520.000 látogatót fogadott Bajna, Dég, Füzérradvány, Majk, Nádasdladány, Sümeg, Szabadkígyós, Tata és Tiszadob 2022-ben, mindösszesen 750 millió Ft árbevétel elérésével.

„A magyar állam ugyan tulajdonosa a műemlék épületeknek, de nem jó gazdája.” Ezzel az állítással indokolta Lázár János építési és közlekedési miniszter a Telex podcastjában azt a kormányzati tervet, hogy magánkézbe adnának tizenkét, nemrég felújított állami tulajdonú kastélyt.

Lázár János a fehérvárcsurgói kastélyt hozta fel példának arra, hogyan lehet a kastélyokat jól működtetni, ezért a Telex munkatársa elment Fehérvárcsurgóra, hogy megkérdezze gróf Károlyi Györgyöt, Károlyi Mihály unokaöccsét, megéri-e kastélyt üzemeltetni. Károlyi György a Telexnek elmesélte, miért döntött úgy, hogy Párizsból egy Székesfehérvár melletti kastélyba költözik, és arról is beszélt, lehet-e gazdaságosan üzemeltetni egy műemlék épületet ma Magyarországon.

Az összes kastély felújítására több százmillió forintot költött a kormány, még a legkisebb, a komlódtótfalui kúria felújítása is 660 millió forintba került, az edelényi kastély felújítása pedig 900 millióba, de a dégi Festetics-kastélyra 1,8 milliárd forint uniós és 1,5 milliárd forint hazai forrást fordítottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!