Mégis újra foglalkoztatná a honvédség a menesztett katonák egy részét

2023. május 15. – 19:41

Másolás

Vágólapra másolva

Februárban még arról beszélt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, amikor megkérdezték, miért küldenek el a honvédségtől százával magas rangú katonai vezetőket, hogy ez lehetőség lesz nekik arra, hogy a haderőből kilépve a civil életben is tovább tudjanak dolgozni. Most úgy tűnik, mégis épp igényfelmérést végez a honvédség az elküldött, leszerelt katonák körében az esetleges későbbi, nem katonai foglalkoztatásukra, írja az RTL.

A honvédség személyi állományának fiatalítására hivatkozva a kormány rendeletben tette lehetővé még év elején, hogy a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát azoknak a katonáknak, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek. Majd száznál is több katonát mentettek fel.

Most mégis lehetőséget adnának a visszatérésre több leszerelt katonának, mondta Vadai Ágnes volt honvédelmi államtitkár az RTL Híradónak a birtokába került levelek alapján. Ezek szerint területvédelmi tartalékos rendszer fejlesztésében, a honvédelmi tárgyak oktatásában, a védelmi ipari feladatokban és a védelmi igazgatás területén adna lehetőséget a továbbfoglalkoztatásra.

Az RTL Híradó érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy az esetleges jövőbeni visszafoglalkoztatásra felmérést végeznek az elbocsátottak között.

Az RTL azt írja, a szűrést egy olyan külső cégre bízta a Honvédelmi Minisztérium, amely ellen a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint három alkalommal folyt NAV-eljárás és egyetlen alkalmazottja van. A minisztérium azt írta az RTL-nek, hogy három hónapos időtartamra ingyenes megbízási és adatfeldolgozási szerződéssel bíztak meg szakértőt a felmérés elvégzésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!