A kajászói küszöbszörny újra szedi áldozatait, de már nem sokáig

2023. május 11. – 16:03

A kajászói küszöbszörny újra szedi áldozatait, de már nem sokáig

Másolás

Vágólapra másolva

Itt a tavasz, újra alacsonyan repülnek a biciklisek a Kajászó előtti kanyarban, ahova a helyi önkormányzat – pont a balesetek megelőzésére – egy fekvőrendőrt barkácsolt a bicikliútra. A húzás nem jött be, baleset szinte több van. Közben a kormányhivatal is kiadta a bontási határozatot, az illetékes államtitkár pedig levélben könyörög a polgármesternek, hogy szüntesse meg a balesetveszélyes bukkanót. A alpolgármester arra hivatkozik, hogy a küszöb átépítése küszöbön van, az ÉKM átvette az ügyet, kétszer meg nem kell dolgozni.

„Ma a gyerekem át is esett rajta egy óriásit, annak ellenére, hogy tudott róla és nem ment gyorsan, de az a teljesen alkalmatlan építmény annyira megdobta a hátsó kerekét, hogy elesett”

– írta lapunknak olvasónk, hozzátéve, hogy jön a szezon, irtó sok baleset lesz ebből a rettenetes megoldásból.

A kajászói küszöbszörny tavaly ősszel bukkant fel a település mellett. Kocsis Zoltán alpolgármester lapunknak akkor azt mondta: csak a kerékpárosokat akarták vele megmenteni. Ugyanis a kanyarban a forgalomlassító küszöb előtti időkben is sok bringás borulás volt.

Sajnos, mint a fenti levél és számos bringás fórum ezt bizonyítja, a baleseti helyzet nem javult a barkácsbukkanóval, hanem még romlott is. Időközben kiszállt a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is, majd kötelezte az önkormányzatot, hogy az előírásoknak nem megfelelő kialakítást április 30-ig szüntesse meg. A küszöbszörny azonban még mindig kint lapul.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, miniszterelnökségi államtitkár lapunknak elmondta, hogy tud a balesetveszélyes helyzetről, és levélben kérte a kajászói polgármestert, hogy az előírásoknak nem megfelelő küszöböt haladéktalanul szüntesse meg. Közölte azt is, hogy egy másik szálon (az Építési és Közlekedési Minisztériumban) már elkészültek a tervek a megfelelő bringás forgalomlassító elemek telepítéséhez.

A bukkanók az Ady Endre utcán vannak a település határánál:

Ezt támasztja alá Császár Rolnad kajászói polgármester friss posztja is a közösségi oldalán, amiben leírja, hogy az ÉKM tájékoztatása értelmében az utolsó akadály is elhárult a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal biztonságosabbá tétele elől. Az érintett szakaszok kritikusan magas baleset- és életveszélyes állapotára és kialakítására tekintettel a helyzet megoldását a minisztérium vette át, Kajászónak csak a tulajdonosi hozzájárulás megadása, valamint a munkaterület átadása maradt – ami részükről meg is történt. A polgármester reményei szerint a munkálatok hamarosan elkezdődnek.

Brutális fekvőrendőrhöz brutális figyelmeztetés jár – Fotó: „Balatoni kerékpárút” csoport / Facebook
Brutális fekvőrendőrhöz brutális figyelmeztetés jár – Fotó: „Balatoni kerékpárút” csoport / Facebook

Sikerült elérnünk Kocsis Zoltán alpolgármestert, aki nem tudta ugyan a pontos dátumot, hogy mikor zárják le az átépítés miatt a bringautat, de felhívta a figyelmet arra, hogy teljes lezárás várható. Arra kérik a bringásokat, hogy használják a földutakon kijelölt kerülő utat. Arra a kérdésre, hogy az átépítés egyelőre bizonytalan idejű megkezdéséig elbontják-e a balesetveszélyes küszöböt, azt válaszolta, hogy kétszer nem kell dolgozni. A kormányhivatali felszólítás pedig elmondása szerint első körös volt, azóta a hatóság is tud a hamarosan megkezdődő kerékpáros átépítésről.

„Még egy kicsi türelem, és reméljük mindenki mosolyogva jön ki az ügyből”

– tette hozzá Kocsis.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!