Őrizetbe vett volt gazdasági főnyomozó: Olyanok vittek bilincsben, vezetőszáron, akikkel korábban együtt dolgoztam

2023. május 10. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút készített a 444.hu Csőgör Péter volt gazdasági főnyomozóval, akit múlt hét szerdán a Karmelita előtti tüntetésről szállítottak el a rendőrök, őrizetbe vették, majd másnap kiengedték, miután semmivel nem tudták meggyanúsítani.

Csőgör a lapnak azt mondta, olyan rendőrök vezették bilincsben, vezetőszáron, akikkel korábban együtt dolgozott, és abba a fogdába zárták, ahova nem is olyan rég még ő kísérte be a gyanúsítottakat.

Csőgör Péter volt rendőrtisztet és gazdasági főnyomozót szerda este a Karmelita előtt állították elő. A demonstráción tüntetőként vett részt, és átment a kordonon, miután mások kibontották előtte. A rendőrök ezután visszaszorították őket, és könnygázzal is lefújták. Ezután nyílt területről visszahúzták a lezárt területre, a földre fektették és hátrabilincselték a kezét.

A rendőrség szerint megvolt az alapja, hogy keményebben, erőteljesebben lépjen fel a tüntetőkkel szemben, de mégis a humánusabb, lassabb taktika mellett döntöttek május 3-án. Beszámolónkat a rendőrség keddi, a könnygáz bevetéséről szóló háttérbeszélgetéséről itt tudja elolvasni.

Videónkat a múlt heti tüntetésről itt tudja megnézni (3:55-nél Csőgör is látható, fehér sapkában):

Csőgör a 444-nek azt mondta, „egy kicsit meg is tapostak, pedig senkit sem bántottam, és a kordont se rongáltam”.

A könnygáztól rosszul lett, mentőt hívtak hozzá, kórházba szállították, de elmondása szerint nem látták el a könnygáz okozta sérüléseit. Innen a Gyorskocsi utcába szállították, ahol hajnalig várakozott a folyosón.

„Mivel az előállítás legfeljebb nyolc óráig tarthat, négykor jeleztem, hogy akkor mennék” – mesélte Csőgör, amire azt a választ kapta, hogy nem mehet el, és ha megpróbál kimenni, akkor „hivatalos személy elleni erőszakot követek el”.

Ezután hoztak egy papírt, hogy nyolc órával meghosszabbítják az őrizetbe vételét, de Csőgör szerint erről már az első nyolc óra lejárta előtt rendelkezniük kellett volna. Ezért jogellenes fogva tartás miatt feljelentést tett.

Reggel fél 7-kor derült csak ki, hogy csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanújával veszik őrizetbe. A délutáni ügyészségi kihallgatásra viszont már nem került sor, közölték vele, hogy szabadon engedik, mert nincs elég bizonyíték, hogy meggyanúsítsák.

„Ilyet még nem láttam. Eleve nagyon ritka, hogy valakit kihallgatás előtt vegyenek őrizetbe, de az végképp, hogy az őrizetbe vett embert egyáltalán ki se hallgassák. Ezt csak a nyilvánosságnak köszönhetem” – mondta Csőgör.

Csőgör hozzátette, nem a rendőrségre dühös, hanem „azokra a rendőrökre, akik ebben részt vesznek”. Szerinte ő csak becsületes, normális szakemberekkel dolgozott együtt a rendőrségnél, ez pedig a rendőrség másik oldala, „ami a semmire is alkalmatlan”.

Arra a kérdésre egyébként, hogy a hivatali ideje alatt tapasztalt-e politikai befolyást, azt válaszolta: „Azt láttam, hogy ha kormányoldalról érkezett feljelentés, akkor mindenképp keresték, hogyan lehet belőle bűnügyet csinálni, ha viszont a kormányoldallal szemben, akkor az elutasításhoz vagy megszüntetéshez kerestek érveket”.

Csőgör tavaly augusztusig volt gazdasági főnyomozó, akkor kirúgták. Akkor olyasmikre hivatkoztak, hogy magáncélra is használta a hivatali netet, bizonyos feladatoknál pedig kicsúszott a határidőből. Csőgör semmi olyat nem tett, amit más kollégái ne tettek volna, és az egész eljárást jogszerűtlennek érezte.

Szerinte a nyíltan vállalt politikai véleménye, illetve a Magyar Triatlon Szövetségben végzett munkája miatt rúgták ki.

Ahogy arról korábban a Telexen is beszámoltunk, Csőgör Péter több feljelentést is tett hűtlen kezelés és pénzmosás gyanúja miatt Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) akkori elnöke és üzlettársa, Szűcs László ellen. Bátorfi Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosaként is ismert.

Csőgört 2019-ben a Magyar Triatlon Szövetség ellenőrző testületének elnökévé választották, ahol „minden gyanúra megtaláltam a szükséges bizonyítékokat is, de a feljelentéssel azóta sem kezdett semmi érdemit a NAV”. Végül kitették a testületből, és feljelentették jó hírnév megsértéséért. Első fokon vesztett, másodfokon nyert, a Kúria viszont „az ezer sebből vérző” elsőfokú ítélettel értett egyet. Most az Alkotmánybírósághoz fordult, és ha kell, Strasbourgig viszi az ügyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!