19 pert indítottak a nyomozó ellen, aki folytatná a triatlonszövetség ügyeinek feltárását

2021. december 9. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei sem volt nyugodt év a Magyar Triatlon Szövetségben (MTSZ), amhol csütörtökön este héttől rendkívüli közgyűlését tartanak. Az MTSZ honlapján is elérhető meghívóban két napirendi pont szerepel: az egyik az ellenőrző testület, a másik a társadalmi alelnök megválasztása.

Az előző ET-elnököt, dr. Csőgör Pétert 2021. februárban választotta meg a közgyűlés, de mivel a bíróságon megtámadták a közgyűlés eredményeit, nem gyakorolhatta jogkörét. A civilben gazdasági főnyomozó Csőgör ettől függetlenül nagy lelkesedéssel vágott bele a munkába, és a kiszivárgott, valamint a tagság jelentős részéhez eljuttatott jelentésében azt írta, hogy

„ennyire szövevényes gazdasági üggyel nem minden nap találkoznak a rendőri szervek vagy más hatóságok.”

A triatlon nem tartozik a bőkezűen támogatott sportszövetségek közé, de a 2017-18-as évben így is kapott 900 millió forint állami támogatást. Akkor még az Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosaként ismert Bátorfi Béla volt az MTSZ elnöke, aki 2014 óta vezette a szövetséget. Bátorfi és üzlettársa, Szűcs László ellen Csőgör tett feljelentést két és fél évvel ezelőtt, hűtlen kezelés és pénzmosás gyanúja miatt.

Áder János köztársasági elnök Bátorfi Bélával, az Eger Nagydíj triatlon fesztivál jótékonysági váltóversenyének főszervezőjével (k) beszélget a verseny előtt 2013. május 12-én – Fotó: Komka Péter / MTI
Áder János köztársasági elnök Bátorfi Bélával, az Eger Nagydíj triatlon fesztivál jótékonysági váltóversenyének főszervezőjével (k) beszélget a verseny előtt 2013. május 12-én – Fotó: Komka Péter / MTI

Az MTSZ idén februárban választott új elnököt, és a tagságot nem zavarta, hogy a hatvani fideszes képviselő Szabó Zsolt nevéhez több botrány is fűződik, a megválasztásakor is nyomozás folyt ellene.

A sportág első olimpikonja, Kuttor Csaba ekkor posztolt egy elkeseredett és dühös levelet, amiben az átláthatóságot és a törvényességet kérte számon, és bejelentette, hogy távozik a sportágból. Szabó két hónap után lemondott, helyére Kindl Gábort választották meg május 26-án.

Amíg a nyári olimpián Bicsák Bence és Bragmayer Zsanett szenzációs versenyzését láthattuk, Csőgör tovább göngyölítette a szálakat. Rálátott például arra a 48 milliós szoftverbeszerzésre, amelyet állítása szerint négy éve semmire sem használnak. Az iratok közt talált egy 36 milliós e-Learning rendszert, amit Szűcs László cégétől vásároltak meg, illetve egy 30 milliós LoRa SD rendszert, aminek Szűcs László másik cége volt az eladója. A legelképesztőbbnek a 180 millió forint közpénzből rendezett Budapestman versenyt nevezte, ahol 13 millió forint értékű szállítási és rakodási költséget talált. Csőgör szerint ebből a pénzből egy 23 literes fogyasztású kamionnal 3-szor lehet megkerülni a Földet. Kiszúrt még egy vitatott tranzakciót: az MTSZ kölcsönadott a tiszaújvárosi klubnak, amit a klub viszonylag rövid időn belül továbbutalt a Pannon Cycling Kft-nek, aminek Bátorfi a csapatfőnöke.

„Folytatni szeretném az Ellenőrző Testület elnökeként megkezdett munkát akkor is, ha ez sem a jelenlegi, sem az eddigi vezetésnek nem érdeke – hiszen érdemi változást sem a törvényesség, sem az átláthatóság, sem a szakmai munka tekintetében nem hozott az új vezetés. Nem tántorít el sem a mostani kifúrásom, sem az ellenem indított 19 per. Korlátozottak a lehetőségeim, de a korlátok között is többet láttam, mint amit el lehet képzelni. Szeretném, ha megtisztulna a sportágam, de csak remélni tudom, hogy a tagság is ebben érdekelt” – mondta a Telexnek Csőgör Péter.

A Magyar Triatlon Szövetség elnöke, Kindl Gábor a Telexnek a következő tájékoztatást adta: „2016.01.01-2020.12.31 közötti pénzügyi kimutatásainak teljes körű átvilágítása igazságügyi könyvszakértő megbízásával 2021. novemberében elkezdődött. Az átvilágítással kapcsolatban a Szövetség létrehozta az atvilagitas@triatlon.hu email címet, amelyre várjuk a tagszervezetektől a 2016.01.01-2020.12.31 közötti időszakkal kapcsolatos észrevételeket. A megbízott független igazságügyi könyvszakértő az átvilágítás eredményéről készült jelentését olyan időpontban köteles megbízó rendelkezésére bocsátani, amely időpontban a 2021. évi beszámoló elkészítése során esetleg szükségessé váló korrekciók végrehajthatók.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!