A sokaknak mumusnak számító matematikával folytatódik az idei érettségi

2023. május 9. – 05:00

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden a sok diáknak mumusnak számító matematika írásbelikkel folytatódik az idei érettségi szezon. A vizsga 9 órakor kezdődik, a középszintű érettségit tevő diákoknak 12 óráig be kell fejezniük a feladatlap kitöltését. Matematikából középszinten 70 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiznek.

A középszintű feladatsor két részből áll. Az első részben 45 perc alatt 12 egyszerűbb feladatot kell megoldaniuk a diákoknak. Ez a rész olyan típusfeladatokat tartalmaz, amiket a diákok a középiskolai évek alatt elvileg sokszor gyakoroltak. Ezek megoldásához inkább az összefüggések, képletek megtanulására, semmint matematikai tehetségre van szükség.

A második feladatlap megoldására 135 percet kapnak a diákok. Ebben a részben már hosszabb, kifejtősebb, gondolkodtatóbb feladatok vannak, így itt jobban előtérbe kerül a diákok matematikai, logikai érzéke. Ez két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázóknak kettőt kell megoldaniuk.

Az emelt szintű matematika írásbeli nehezebb kérdéseket tartalmaz, a diákoknak ezért ennek megírására négy órájuk van. Ott az első részben négy bonyolultabb feladatot kapnak, a feladatsor második részében pedig öt feladat közül négyet kell megoldaniuk.

A Telexen délután Csapodi Csaba, az ELTE Természettudományi Karának oktatója rövid videókban is ismerteti a középszintű matematika írásbeli néhány nehezebb vagy érdekesebb feladatának megoldását.

Szerdán a történelem írásbelikkel folytatódik az érettségi időszak. A következő hetekben 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 100-an érettségiznek majd. Az érettségi 2005 óta kétszintű. Összességében elmondható, hogy a középszintű vizsgán az általánosabb ismereteket kérik számon, míg az egyetemi felvételiken pluszpontokat jelentő emelt szintű vizsgák nehezebb és bonyolultabb kérdéseket tartalmaznak.

Hétfőn magyarból érettségiztek a diákok

Hétfőn délután egy órakor véget ért az idei magyarérettségi írásbeli része. A középszintű magyarérettségi első részében a diákoknak Máté Andrea „A bikavér legendája” című ismeretterjesztő írását kellett értelmezniük. A diákok a szövegértés után egy rövid szövegalkotási feladatot kaptak, itt lehetett választani, hogy egy ajánlólevelet vagy egy érvelést írnak. Az érettségizőknek a vizsga második részében Lázár Ervin A kovács című novelláját kellett elemezniük vagy Petőfi Sándor Csokonai című versét és Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versét kellett összehasonlítaniuk.

A diákok könnyűnek találták az idei magyarérettségit, egy magyartanár szerint a szövegértés hosszú volt, és a verselemzés nem volt egyszerű. A diákok felkészülését az sem befolyásolta, hogy az idén érettségiző generáció utolsó egy-két évét kétségkívül meghatározta a tanárok több mint egy éve tartó küzdelme egy jobb oktatási rendszerért.

Az idei érettségiről szóló cikkeinket az alábbi linkeken érheti el:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!