Hét hónap elteltével sem írták még át az ukránokat felháborító tankönyvet

2023. május 9. – 06:04

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányzati ígéret ellenére sem írták még át azt a diplomáciai botrányt okozó nyolcadikos földrajztankönyvet, amely meglehetősen oroszbarát szellemben írt az orosz–ukrán konfliktusról és a Krím félsziget orosz annektálásáról – írja a Hvg.hu.

A tankönyv a 2014-ben az orosz haderő által megszállt, majd egy, a nemzetközi közösségi által el nem ismert népszavazással Oroszországhoz csatolt Krímről például ezt írta: „Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért (4.2.).”

A szöveg mellett az ahhoz készült illusztráció is erős felháborodást váltott ki az érintettek egy részéből, az ukrán külügyminisztérium követelte a tankönyvekben az „Ukrajnáról szóló hamis információ azonnali kijavítását”. Emellett Ukrajna budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője szóbeli diplomáciai jegyzéket adott át a külügyminisztériumnak, amiben tiltakozott a tankönyv szövege miatt.

Forrás: Nemzeti Köznevelési Portál
Forrás: Nemzeti Köznevelési Portál

Civilek is felszólaltak a tankönyv ellen: négy magyarországi ukrán civil szervezet tavaly szeptemberben levelet küldött a Belügyminisztériumnak, két héttel később pedig fogadták őket egy személyes találkozón a minisztériumban. A kormányzat akkor ígéretet tett nekik arra, hogy virtuálisan, a tankönyv online változatában átírják az Ukrajna vonatkozásában az orosz narratívát továbbadó oldalt. Sőt, azt is megígérték a civileknek, hogy a jövő évi tankönyv Ukrajnáról szóló részét előzetes egyeztetésre elküldik nekik.

Azóta hét hónap telt el, de a Belügyminisztérium által ígért intézkedésekben eddig nem történt előrelépés – tudta meg a Hvg.hu az egyeztetésben részt vevő civil szervezetek képviselőitől. Állításuk szerint a kormányzat nem kereste meg őket az új szövegtervezettel, és az ősztől használandó új tankönyv Ukrajnára vonatkozó fejezetét sem ismerik. A lap május 3-án kérdéseket küldött a Belügyminisztériumnak a tankönyvvel kapcsolatban, de választ ez idáig nem kaptak.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!