A magyar kormány elhessegette a vádat, hogy hozzájuk kerültek Joe Biden fiának emailjei

Legfontosabb

2023. április 29. – 11:58

A magyar kormány elhessegette a vádat, hogy hozzájuk kerültek Joe Biden fiának emailjei
Joe és Hunter Biden a Fehér Háznál 2023. április 10-én – Fotó: Evelyn Hockstein /Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Jack Maxey nevű amerikai republikánus aktivista a Guardiannek azt állította, hogy a napokban átadta a magyar kormánynak a Joe Biden amerikai elnök fiától, Hunter Bidentől korábban kiszivárgott fotókat, videókat és emaileket, amelyeket Donald Trump is felhasznált Biden ellen az elnökválasztási kampányban.

Arról, hogy miért tett így állítása szerint Maxey, illetve hogy a magyar kormánynak eszerint mi szüksége lenne ezekre az adatokra, az aktivista nem beszélt. A nyilatkozatáról beszámoló cikkünk megjelenése után mindenesetre megkerestük a kormányszóvivőt, a külügyminisztériumot és a Kormányzati Tájékoztatási Központot is, hogy meg tudják-e erősíteni vagy cáfolni az állítást, illetve hogy ha valóban hozzájutottak Hunter Biden adataihoz, miért tették, és hogyan kerültek kapcsolatban Maxey-val.

„Ilyen nevű emberrel a magyar kormány munkatársai nem vették fel a kapcsolatot. Bizonytalan eredetű sajtóértesüléseket pedig ahogy a múltban sem, úgy ezután sem kívánunk kommentálni”

– írta szombat délelőtti válaszában a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Évekkel ezelőtti ügy kerülhet újra a kampány középpontjába

Az állítólag Hunter Biden laptopjáról származó emaileket és privát fotókat, videókat a New York Post nevű jobboldali amerikai bulvárlap hozta nyilvánosságra még 2020 októberében, azt állítva, hogy az emailek terhelőek az akkor épp az elnökségért kampányoló Joe Bidenre nézve. A lap szerint az emailek bizonyítják, hogy Hunter Biden korábban pénzért cserébe legalább egy ukrán üzletembernek találkozót szervezett az apjával még annak alelnöksége idején, több millió dollárért cserébe. Joe Biden mindezt tagadja. Később nyilvánosságra kerültek olyan képek és videók is, amelyeken Hunter Biden szex és kábítószer-fogyasztás közben látható.

Az emailek furcsa körülmények között kerültek nyilvánosságra: egy szervizelésre beadott, majd rejtélyesen ott felejtett laptopról – állítólag Hunter Bidenéről – származnak, amelyet a szerviz tulajdonosa leadott az FBI-nak, de előtte még eljuttatta a tartalmát Rudy Giulianinak is, aki Trump ügyvédje és szövetségese volt, és az elnök korábban épp őt bízta meg azzal, hogy faragjon valahogy fegyvert Hunter Biden ukrajnai ügyeiből. A sztori végül a kampányban nem is szólt akkorát, mint ahogy Trumpék remélhették, miközben Biden többször is arról beszélt, hogy korábban két kongresszusi bizottság sem talált semmi törvénytelenséget fia ukrajnai üzleti pozíciójával összefüggésben.

Jack Maxey – aki korábban a szélsőjobboldali Breitbart-alapító és a magyar kormány barátjának számító Steve Bannon podcastjának volt a társműsorvezetője – azt állítja, hogy a laptop tartalmát Giulianitól kapta meg. Az általa megszerzett merevlemezen összesen 286 ezer fájl szerepel. Köztük emailek, dokumentumok, fotók, videók és naplófájlok.

Maxey az elmúlt években aktívan házalt az amerikai elnök fiának privát emailjeit és képeit tartalmazó merevlemezzel. A Gettr közösségimédia-platformon lévő profilján azt írja, hogy a laptop tartalmát átadta többek között a Washington Postnak, a Daily Mailnek, Chuck Grassley republikánus szenátornak és a svéd kormánynak is. Ezen felül az elmúlt egy hétben arról posztolt, hogy a német Bild és az osztrák Exxpress újságíróihoz is eljuttatta a merevlemezt, majd jött a nyilatkozata a Guardiannek arról, hogy a magyar kormánynak is átadta.

Az Egyesült Államokban amiatt kerülhet újra napirendre az elnök fiának ügye, mert a január óta republikánus többségű Képviselőház egyik fő céljának jelölte ki a következő két évre Hunter Biden ügyleteinek kivizsgálását. Így a 2024-es elnökválasztási kampányban is minden bizonnyal lesz szó Hunter Biden laptopjának tartalmáról, miután apja a héten bejelentette, hogy újraindul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!