A magyar kormányhoz kerülhettek Joe Biden fiának privát képei és emailjei

2023. április 28. – 19:04

A magyar kormányhoz kerülhettek Joe Biden fiának privát képei és emailjei
Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden – Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban az Orbán-kormányhoz kerülhetett annak a laptopnak a tartalma, mely Joe Biden amerikai elnök fiáé volt. A 129 ezer emailt, 36 ezer képet és 1300 videót tartalmazó merevlemezt Jack Maxey republikánus aktivista adta át a kormánynak saját állítása szerint.

Maxeyt a Guardian szólaltatta meg egy Brett Kavanaugh főbíróról szóló oknyomozó riportjuk kapcsán, mely pénteken jelent meg. A lap azt írja, amikor sikerült elérniük Maxeyt, az aktivista azt mondta nekik, hogy „Európában van, és éppen most adta oda a merevlemezt az Orbán-kormánynak Magyarországon”.

A New York Post nevű jobboldali bulvárlap 2020. október 14-én hozta nyilvánosságra Hunter Biden a lap szerint apjára, Joe Bidenre nézve terhelő emailjeit és egy csomó privát fotóját. Később nyilvánosságra kerültek olyan képek és videók is, melyeken Hunter Biden szex és kábítószer-fogyasztás közben látható.

A lap az emailek alapján azt állította, hogy Hunter Biden pénzért cserébe legalább egy ukrán üzletembernek találkozót szervezett az apjával, az akkori alelnökkel. Ezen kívül további ukrán és kínai vállalatokat juttathatott előnyhöz Hunteren keresztül a korábbi alelnök. Mindezt több millió dollárért cserébe. Biden elnök ezt tagadja.

A lap állítása szerint az emailek egy olyan laptopról származnak, melyet 2019 áprilisában adott le Hunter Biden egy számítógép-szerelőnél Delaware államban. A laptop tartalmát a számítógép-szerelő elmondása szerint az FBI-nak és Rudy Giuliani volt New York-i polgármesternek, Donald Trump akkori ügyvédjének adta át.

Jack Maxey interjút ad Tucker Carlsonnak – Fotó: Tucker Carlson Tonight
Jack Maxey interjút ad Tucker Carlsonnak – Fotó: Tucker Carlson Tonight

Jack Maxey – aki korábban a szélsőjobboldali Breitbart-alapító, és a magyar kormány barátjának számító Steve Bannon podcastjának volt a társműsorvezetője – azt állítja, hogy a laptop tartalmát Giulianitól kapta meg. Az általa megszerzett merevlemezen összesen 286 ezer fájl szerepel. Köztük emailek, dokumentumok, fotók, videók és naplófájlok.

Maxey az elmúlt években aktívan házalt az amerikai elnök fiának privát emailjeit és képeit tartalmazó merevlemezzel. A Gettr közösségi média platformon lévő profilján azt írja, hogy a laptop tartalmát átadta többek között a Washington Postnak, a Daily Mailnek, Chuck Grassley republikánus szenátornak és a svéd kormánynak is. Ezen felül az elmúlt egy hétben arról posztolt, hogy a német Bild és az osztrák Exxpress újságíróihoz is eljuttatta a merevlemezt. Maxey minden bizonnyal ezt a merevlemezt adhatta oda a magyar kormánynak is.

A Washington Post újságírói egy évvel ezelőtt – amikor megkapták Maxeytől a merevlemezt – alapos szakértői vizsgálatnak vetették alá azt. Az amerikai lap által felbérelt szakértőknek a rendelkezésre álló információk hiánya miatt a merevlemezen található 129 ezer emailből 22 ezernek sikerült csak bizonyítaniuk a valódiságát, azonban egyikük sem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy manipulálták volna a leveleket.

Jó kérdés, hogy a magyar kormány mit kezd a hozzájuk került dokumentumokkal (amennyiben valóban megszerezték azokat Maxeytől). A laptop tartalma már több mint két évvel ezelőtt körbefutott az amerikai médiában, és a magyar kormánymédiához tartozó lapok is részletesen foglalkoztak az emailekkel, illetve Hunter Biden privát képeivel és videóival az elmúlt években. Persze a több mint százezer email közül lehetnek olyanok, melyek értékesek a magyar kormány számára.

Az Egyesült Államokban amiatt kerülhet újra napirendre az elnök fiának ügye, mert a január óta republikánus többségű Képviselőház egyik fő céljának jelölte ki a következő két évre Hunter Biden ügyleteinek kivizsgálását. Így a 2024-es elnökválasztási kampányban is minden bizonnyal lesz szó Hunter Biden laptopjának tartalmáról, miután apja a héten bejelentette, hogy újraindul.

Kérdéseinkkel megkerestük a kormányt, ha reagálnak, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!