A fővárosi Fidesz szerint Gyurcsány utasítására készült Karácsony túlélőcsomagja

2023. április 19. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

Gyurcsányozással reagált az ellenzékben levő fővárosi Fidesz–KDNP-frakció Karácsony Gergely válságtúlélő csomagjának bejelentésére:

„Nem vagyunk meglepődve! Gyurcsány Ferenc kiadta az utasítást. Egy
a Spirit FM-nek adott interjúban azt mondta: a főpolgármester nem
viszi bele eléggé Budapestet a kormány elleni harcba”

írja a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció a közösségi oldalán.

Hozzáteszik: Tarlós István 214,2 milliárd forintos megtakarítással adta át a főváros vezetését három és fél évvel ezelőtt. Közleményük szerint a főváros adóbevételei azóta jelentősen nőttek: 2021-ben 20, tavaly 30 milliárd forinttal, idén pedig 76,4 milliárd forinttal több az iparűzési adóból származó bevétele Budapestnek a korábban tervezetthez képest. Karácsony Gergelyék az emelkedő adóbevételek ellenére a pénzügyi tartalékot mára felélték, 25,5 milliárd forintra csökkentették, áll a Facebook-posztban.

A szolidaritási adó bejelentett be nem fizetéséhez pedig annyit fűz hozzá a frakció, hogy szerintük a törvényeket mindenkinek be kell tartani. A főváros baloldali vezetése sem buzdíthat törvénysértésre senkit, mert az egy önkormányzati vezető mint hivatalos személy részéről bűncselekmény, szögezik le.

Az atv.hu-nak a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) is azzal reagált, hogy „elfogadhatatlan, hogy valaki nem tartja be a törvényeket, a főváros nem buzdíthat senkit törvénysértésre”.

Varga Mihány pénzügyminiszter a Facebookján azt írta, hogy szerinte Karácsony Gergely nem szeretne adót fizetni, mert kiürítették a főváros kasszáját. Varga szerint a fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós Istvánéktól, „de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették.” Szerinte a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, az iparűzési adóbevételek 2023-ban várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot.

Varga szerint a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből, a két bevétel együtt pedig 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél. Azt is hozzáteszi, hogy Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást, összesen 57,8 milliárd forintot kell fizetnie a szegényebb települések támogatására.

Mint írtuk, a főpolgármester gazdasági túlélőcsomagot jelentett be, mert a fővárosnak fogytán a pénze. Ezek a főbb elemei:

  • A fővárosi cégeknél és intézményeknél szigorú likviditási menetrendet állítanak fel, átütemezik a kiadásokat.
  • A BKK a tömegközlekedés működésének finanszírozására 24 milliárdos, éven belüli hitelt vesz fel, amit szeptemberben fognak csak törleszteni.
  • A beruházások kifizetését is átütemezik az év végére, amíg befolyik az idei iparűzésiadó-bevétel. Ez érinti a Lánchidat is.
  • Budapest mielőbb elszámolná a kormánnyal azt a 11 milliárd forintot, amiből előfinanszírozta a kormányzati jóváhagyású trolibuszbeszerzést.
  • A főváros 16 milliárd forintnyi fejlesztési hitelt szeretne felvenni, amihez elvárják, hogy a kormány járuljon hozzá.
  • Kezdeményezik a NAV-nál, hogy függesszék fel és ütemezzék át a fővárost érintő adókat, mert Budapest nem tudja ezeket kifizetni.
  • Pert indítanak a közigazgatási bíróságon a Pénzügyminisztérium ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt, mert jogi álláspontjuk szerint annak mértéke 25 milliárd forinttal több, mint amire a törvény lehetőséget ad.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!