Romokban van a gyermekvédelmi rendszer Magyarországon a Párbeszéd-Zöldek szerint

2023. április 18. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Párbeszéd-Zöldek azt javasolja, hogy egy 28 fős eseti parlamenti bizottság vizsgálja meg a nevelőszülői hálózat működését – közölte keddi online sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezetője. Szabó Tímea a Facebookon is közzétett videóban azt mondta, hogy a Nyíregyházán egy autó csomagtartójában holtan talált kétéves kisfiú ügye „rávilágít arra, hogy romokban van a nevelőszülői hálózat, az egész gyermekvédelmi rendszer Magyarországon”.

Szabó Tímea azt mondta, javasolják, hogy a bizottságban hét kormánypárti és hét ellenzéki politikus mellett a témával foglalkozó civilek, szakemberek, a gyermekvédelmi rendszer dolgozói és az egyház által delegált tagok is vegyenek részt. „Jelenleg 5860 nevelőszülő van az országban, de a szakemberek szerint még mindig hiányzik további kétezer” – mondta.

Szabó Tímea szerint a jelzőrendszer működésképtelen, a kormánynak nincs átgondolt stratégiája a nevelőszülői rendszerről, a szakemberek és az egész rendszer is alulfinanszírozott. „Probléma, hogy a kabinet lazított a nevelőszülők kiválasztásának folyamatán, ahogy az is, hogy nincs felső határa annak, hogy a nevelőszülők hány gyermekeket nevelhetnek” – mondta.

Ahogy arról beszámoltunk, a hétvégén holtan találtak egy kétéves kisfiút egy kocsi csomagtartójában Nyíregyházán. A gyermek azután halt meg, hogy a nevelőanyja megetette, a kisfiú azonban félrenyelt, és megfulladt a lakásban. A nő orvosi vagy egyéb segítséget nem kért, éjjel levitte a holttestet a ház előtt parkoló autójukhoz, a csomagtartóba tette, a kisfiú egyéves húgát pedig beültette a gyermekülésbe. Ezután egy búcsúlevelet hátrahagyva elindult otthonról, majd két napig Nyíregyházán és környékén autózott, majd április 15-én a hajnali órákban a nő férje és apósa talált rá a város határában, majd bekísérték a Nyíregyházi Rendőrkapitányságra. A nevelőanyát segítségnyújtás halált okozó elmulasztásával gyanúsítja a rendőrség, szabadlábon védekezhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!