Szabadlábon védekezhet a megfulladt kétéves kisfiú nevelőanyja

2023. április 18. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt hallgattak ki a megfulladt kétéves kisfiú nevelőanyját, a nő a vallomástételt megtagadta, de nem élt panasszal a nyomozó hatóság intézkedése ellen – közölte kedden Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője.

A nő szabadlábon védekezhet, mert nem merült fel olyan körülmény, ami indokolná az őrizetbe vételét vagy a letartóztatását.

Több lap arról ír, hogy a nevelőanya terhes, hamarosan szülni fog. A Telex megkereste az ügyészséget, akik a következőt írták:

„A gyanúsítottat 2023. április 15. napján a kora esti órákban hallgatta ki első alkalommal a nyomozó hatóság. Olyan bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték vele, amelyért a törvény szerint 1-5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az őrizetbe vételnek a feltételeit a büntetőeljárásról szóló törvény határozza meg. A döntés meghozatalakor a nyomozó hatóságnak elsősorban azt kellett mérlegelnie, hogy személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelése valószínűsíthető-e. Ez magyarul azt jelenti, hogy indokolt-e a gyanúsított letartóztatása, bűnügyi felügyeletének elrendelése stb. Jelen ügyben

a nyomozó hatóság úgy mérlegelte az ügy összes körülményét – amelyekbe nyilván beletartozik a gyanúsított egészségi állapota is –, hogy az őrizetbe vétele nem indokolt.”

A gyámhatóság 2023. január 13-án vette nevelésbe a kétéves kisfiút és annak egyéves húgát, majd mindkét gyermeket a gyanúsítottnál mint nevelőszülőnél helyezte el; a nevelt gyerekek így a nővel és férjével, valamint két közös kiskorú gyermekükkel éltek együtt egy nyíregyházi lakásban.

Április 12-én este a nevelőanya megetette a gyereket, aki azonban félrenyelt, és megfulladt a lakásban. A nő orvosi vagy egyéb segítséget nem kért, éjjel levitte a holttestet a ház előtt parkoló autójukhoz, a jármű csomagtartójába tette, az egyéves kislányt pedig beültette a gyermekülésbe. Ezután egy búcsúlevelet hátrahagyva elindult otthonról, majd két napig Nyíregyházán és környékén autózott. 2023. április 15-én a hajnali órákban a nő férje és apósa talált rá a város határában, majd bekísérték a Nyíregyházi Rendőrkapitányságra.

Az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint a kisfiú halálát fulladás okozta, húgát a mentők megfigyelésre kórházba vitték, de vele kapcsolatban a jelenlegi adatok szerint nem merült fel olyan körülmény, hogy bűncselekmény áldozata lenne. A nyomozás folyamatban van, jelenleg szakértői véleményeket szereznek be, illetve kihallgatják a tanúkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!