Magyarország megtiltotta több mezőgazdasági termék importját Ukrajnából

2023. április 18. – 22:50

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely szerdai hatállyal importtilalmat vezet be egy sor Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékre. A korlátozása átmeneti jellegű, és 2023. június 30-ig tart.

A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, repce- és napraforgómagra, a lisztre, étolajra, mézre és egyes húsfélékre is, a teljes lista itt olvasható.

Magyarország ugyanakkor nem tiltja ezen termékek átszállítását, azaz a tranzit szállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok zárral látják el a határon, elektronikus eszközökkel és járőrök segítségével nyomon követik őket, és az ország egész területén ellenőrizni fogják az érintett termékek árutovábbítási eljárásait. A szabályokat megszegő fuvarozók büntethetők, a büntetés akár a szállítmány teljes értékéig is terjedhet – írja az Agrárminisztérium közleménye.

A rendelet emlékezet rá, hogy az Európai Unió tagállamai az orosz-ukrán háború kitörése után szolidaritási folyosó formájában lehetőséget biztosítottak bizonyos Ukrajnából származó termékek mennyiségi korlátozás nélküli, vám-, valamint hatósági vizsgálattól mentes formában történő behozatalára, hogy ezzel növeljék harmadik országok élelmezésbiztonságát.

A gyakorlati megvalósítás tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a termékek jelentős hányada nem harmadik országokba kerül továbbszállításra, hanem dömpingáron a tagállamokban adják el. „Az uniós jog által megkövetelt szigorú termelési szabályoknak való megfelelési kötelezettség hiányában az ukrán termékek behozhatatlan versenyelőnnyel rendelkeznek, amely súlyos zavarokat okoz a tagállamok belső piacán” – áll a rendeletben.

Az ukrán mezőgazdasági termékek körül kialakult helyzetről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!