Milliárdokból rendezhet klímavédelmi gigarendezvényt Áder János alapítványa

2023. április 18. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Milliárdokért szervez klímavédelmi gigarendezvényt Áder János alapítványa – írja az Rtl.hu. A Planet nevű rendezvényt 2021-ben még a külügyminisztérium szervezte, idén a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány vette át, ami csak az esemény megtervezésére 1,5 milliárd forintot költ el.

Az alapítvány az Unger Zsolt Grafikai és Szolgáltató Kft.-t és a Clair & Curtis Communication Kft.-t bízta meg a fenntarthatósági rendezvény megtervezésével nettó 1 milliárd 150 millió (bruttó 1 milliárd 460 millió) forintért.

A feladatra kiírt közbeszerzés szerint a cégek feladata lesz egyebek mellett

  • az üzleti expó kreatív és gyártási tervezése;
  • ifjúsági látványszínház kreatív és dramaturgiai tervezése, díszlettervezés, forgatókönyv írása, színészek betanítása, zeneszerzés;
  • animációtervezés;
  • a rendezvény élelmiszer-takarékos, a fenntarthatóságra is figyelemmel lévő catering megtervezése;
  • valamint a látványtervezés mellett a konkrét kiviteli tervek elkészítése.

És hogy mi a Planet? A dokumentumok szerint:

„A korábbi adatok alapján 35-40 ezer látogatóra számító rendezvény célja a környezetvédelemmel és a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek többszintű oktatása kialakításának és fejlesztésének támogatása, a társadalom környezettudatossága fejlesztésének támogatása.”

Az idei rendezvény fókuszában az élelmiszerrel kapcsolatos fenntarthatósági kihívások állnak, gálaestet is rendeznek majd.

A rendezvényt legutóbb 2021-ben rendezte meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium, akkor a Greenpeace Magyarország is tiltakozott ellene.

Idén tehát Áder alapítványa veszi át a szervezési feladatokat, a tervezésre elköltött 1,5 milliárd forint mellett a kommunikációra is költenie kell. Ezt a MediaTraffic Innovation Kft. végzi majd el, alvállalkozójuk pedig a tervezésbe is beszálló Clair & Curtis Communication Kft. lesz. A beszerzést nettó 600 (bruttó 762) millió forint becsült értékkel írták ki, hogy pontosan mekkora összegért végzik majd el, az csak a szerződésekből fog kiderülni.

Áder 2016-ban hozta létre a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt, 85 millió forintból. Az alapítvány tavaly márciusban közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány lett, nem sokkal később pedig átalakult az alapítvány vezetése is: Martonyi János korábbi külügyminisztert – leköszönése után nem sokkal – Áder János váltotta a kuratórium elnöki székében, és bekerült a testületbe Lázár János építésügyi miniszter, valamint helyettese, Csepreghy Nándor is, aki korábban az alapítvány igazgatója volt. Csepreghy Nándor havonta nettó kétmillió forintot vesz fel az alapítványtól, Lázár és Áder nem vesz fel tiszteletdíjat.

Arról, hogy hogyan lett Áder köztársasági elnökből a magyar Greta Thunberg, és pontosan mit is csinál (és nem csinál) a Kék Bolygó Alapítvány, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Áder Jánosnak, mint volt államfőnek, évi 73 millió forintos keret áll rendelkezésére, amelyet jótékony célra fordíthat. Az állam azonban ezenfelül is bőkezűen támogatja a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt: 2018-ban félmilliárd forintot kapott, 2019-től már évente másfél milliárdot, majd 2021-ben és 2022-ben is ötmilliárd forintot adott a kormány az alapítványnak. Nem megy tehát rosszul az alapítvány dolga, annyira nem, hogy 2021 végén másfél milliárd forintos budai villát is vásárolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!