Gyöngyösi Márton szerint a Mazsihisz elnökének nyilatkozatát a beteg magyar közélet provokálta ki

2023. április 17. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Válasz Online-nak adott interjút Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke. A politikus arról beszélt, megtiszteltetésnek vette, hogy David Pressman meghívta a széderestre, és azonnal elfogadta az invitációt. Az viszont meglepte, hogy ő volt az egyetlen aktív politikus a rendezvényen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Gyöngyösi meghívása azért volt érdekes, mert a képviselő 2012-ben az akkor még szélsőjobboldali Jobbik képviselőjeként olyan súlyosan antiszemita beszédet tartott a parlamentben, hogy a Fidesz és az ellenzék egységesen tiltakozott ellene.

A Mazsihisz elnöke, Heisler András szintén részt vett a vacsorán, ő ült Pressman jobb oldalán, Gyöngyösi a másik kitüntetett helyen, a nagykövet bal oldalán foglalhatott helyet. Heisler később azt nyilatkozta, csak a helyszínen szembesült azzal, hogy Gyöngyösi is meghívást kapott az eseményre, de nem akart volna botrányt kelteni azzal, hogy otthagyja az eseményt. A vacsora után viszont közölte Gyöngyösivel, hogy a Mazsihisz továbbra sem akar a Jobbikkal párbeszédet.

A Válasz Online-nak adott interjúban Gyöngyösi erre azt reagálta:

„Heisler Andráson sem meglepettséget, sem felháborodást nem tapasztaltam, utólagos nyilatkozatait ezért a menthetetlenül beteg, megfelelési kényszereket szülő magyar közélet által kiprovokált nyilatkozatok közé sorolom.”

A politikus hozzátette, „furcsa, és számomra nem is túl etikus egy zárt körű, informális vacsoráról utólag nyilatkozni”. „Annyit mondhatok, hogy egy felemelő, jó hangulatú vacsorán és beszélgetésen vettem részt, amelynek a részleteit meghívott vendégként nem teregethetem a nyilvánosság elé. Ki sem derült volna az egész, ha Pressman nagykövet úr nem tweetel róla.”

Ez annak tükrében meglepő nyilatkozat, hogy korábban maga Gyöngyösi is posztolt a vacsorával kapcsolatban, sőt, azt is megosztotta a Facebook-oldalán, hogy mit mondott neki a vacsora egyik résztvevője.

Az interjúban Gyöngyösi arról beszélt, habozás nélkül elfogadta a meghívást, az viszont meglepte, hogy ő volt az egyetlen aktív politikus az eseményen. „Az, hogy egyedüli politikusként voltam ott, ráadásul a két fő hely egyikére ültetve, a nagykövet balján, szemben Heisler Andrással… Fontos gesztus” – fogalmazott.

Arra kérdésre, hogy a gesztus jelezheti-e azt, hogy a Biden-adminisztráció Gyöngyösit tekinti Orbán kihívójának, a Jobbik elnöke azt válaszolta: „Lehet ezt így értelmezni, valóban.”

Szerinte egyébként Magyarország számára is nemzeti érdek, hogy jó kapcsolatot ápoljon az Amerikai Egyesült Államokkal, részéről pedig természetes, hogy egy párt elnökeként minden ország diplomatáival jó kapcsolatra törekszik.

„Ha úgy vetődik fel a kérdés, hogy oroszbarát vagyok-e, vagy Amerika-barát, akkor egyértelműen Amerika-barát vagyok” – mondta.

Szerinte a meghívása annak a pozitív irányú változásnak az elismerése is lehet, amin ő személyesen és a Jobbik is keresztülment. „Ne tegyünk úgy, mintha a változás ne lenne része a politikának” – tette hozzá a Jobbik korábbi politikájára, és saját korábbi kijelentéseire utalva.

„Rendeztük a sorainkat, személyi gondok sincsenek már – hogy ezeket mind most kellett megoldani, az nagy mulasztása volt az elődeimnek. Nem volt jó ötlet brandváltás nélkül, Toroczkai Lászlókkal és Volner Jánosokkal rálépni a néppártosodás útjára”.

Szerinte azért is állnak rosszul a közvélemény-kutatásokban, mert eddig a sorok rendezésével voltak elfoglalva.

Saját bevallása szerint is kezd már unalmassá válni, de a Válasz Online-nak ismét megerősítette: elhatárolódik tíz évvel korábbi kijelentéseitől, és bocsánatot kér miattuk.

Szerinte egyébként kisebb a felelőssége abban, hogy a Jobbik tíz évvel korábban milyen politikát folytatott, mert akkor még nem volt a párt elnöke. Amikor 2014-ben megfigyelőként vett részt a Nyugat által illegitimnek tekintett donyecki népszavazáson, azt szerinte az ukrajnai magyar kisebbség érdekében tette, amit akkor súlyos hátrányok értek. Akkor épp az Európa Tanácsban működtek együtt Oroszországgal annak érdekében, hogy rendeződjön az ukrajnai nemzeti kisebbségek helyzete. Hozzátette, akkor még „nagyon más”, „zűrzavaros” volt a helyzet Ukrajnában.

„Ott volt előttünk egy összeomlófélben lévő Ukrajna, amelyben erőteljes kisebbségellenes hangulat uralkodott, paramilitáris alakulatok grasszáltak, és hogy az oroszok nyílt háborút indítanak az ország ellen, az akkor nem volt benne a pakliban” – mondta.

Hozzátette, hamarosan időszerű lenne Kijevbe is ellátogatnia, „Ukrajna melletti kiállásunk ebben a helyzetben ugyanis teljesen egyértelmű”.

Gyöngyösi Márton széderezésével kapcsolatban Gulyás Gergely is értekezett egy sort Bayer Zsolt műsorában, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!