Mazsihisz-elnök: Gyöngyösi Márton zsidó körökben nemkívánatos személynek minősül

2023. április 11. – 18:12

Mazsihisz-elnök: Gyöngyösi Márton zsidó körökben nemkívánatos személynek minősül
Fotó: Gyöngyösi Márton / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét meglepte, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke és EP-képviselője is részt vett az amerikai nagykövet napokban szervezett széderesti vacsoráján. A Mazsihisz elnöke a rendezvény végén azt mondta Gyöngyösi Mártonnak, hogy a Mazsihisz a Jobbikkal továbbra sem folytat semmiféle párbeszédet, Gyöngyösi pedig zsidó körökben „nemkívánatos személynek minősül”, írja a Klubrádió a Mazsihisz oldala alapján.

Mi is megírtuk néhány napja, hogy Gyöngyösi Márton is meghívást kapott David Pressman amerikai nagykövet széderestjére. A budapesti amerikai nagykövetségen tartott eseményre „különböző nézőpontokat és tudományágakat képviselő, más-más háttérből érkező magyarokat” hívott meg a zsidó vallású nagykövet, akikkel „közösen gondolkodhattunk el a szabadság jelentésén” – idézte Pressmant a budapesti amerikai nagykövetség.

A Mazsihisz elnöke azzal viszont csak a helyszínen szembesült, hogy Gyöngyösi Márton is meghívást kapott az eseményre, és a vacsoránál pont vele szemben ült. A Mazsihisz.hu szerint Heisler András nem akart volna botrányt kelteni azzal, hogy otthagyja az eseményt. Ugyanakkor a vacsora után közölte Gyöngyösivel: a Mazsihisz továbbra sem akar a Jobbikkal párbeszédet, ezért most sem fog reagálni arra, hogy a párt hetek óta személyes találkozót kér tőle.

Gyöngyösi Márton meghívása azért is érdekes, mert a képviselő 2012-ben, az akkor még szélsőjobboldali Jobbik képviselőjeként olyan súlyosan antiszemita beszédet tartott a parlamentben, hogy a Fidesz és az ellenzék egységesen tiltakozott ellene. Gyöngyösi akkor arról beszélt, ideje lenne listázni, hogy „az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. Azóta a párt és a jelek szerint maga Gyöngyösi is sokkal mérsékeltebb nézeteket vall.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!