Gulyás Gergely szerint háborúpárti kampányt indított az amerikai nagykövetség Magyarországon

2023. április 12. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

„Az elmúlt napokban, az utcákon mindenki szembesülhetett azzal, hogy már nem az ellenzék az, aki az amerikai pénzből folytat kampányt, hanem közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon, ami szokatlan, szövetségesek között főként az, de a legnagyobb probléma az, hogy ez egy háborúpárti kampány” – mondta Gulyás Gergely szerdai sajtótájékoztatóján.

Ahogy arról a Telexen beszámoltunk, az orosz csapatok Ukrajnából történő kivonását sürgető óriásplakátok jelentek meg a napokban országszerte. A plakáton látható felirat szerint a kampány a Nyugati Pályán nevű Facebook-csoport megbízásából készült, és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatta. Erre reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az atv.hu beszámolója szerint a miniszter arról beszélt, „az amerikaiak nem tettek le arról, hogy Magyarországot belepréseljék abba a háborúpárti álláspontba, amit sok szövetségesünk oszt, Magyarország viszont továbbra is meg van győződve arról, hogy kizárólag csak a béke a közös érdek”.

Hozzátette, „nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen”, a cél pedig az, hogy „mindenki számára világossá tegyék:

a kormány nem fog változtatni az álláspontján, az amerikai nyomás hatására sem”.

„Amerikában sokkal szigorúbb következményekkel járó törvények tiltják ezt a magatartást, mint nálunk. Itt az ideje felzárkóznunk” – jegyezte meg.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, nem tudják, mit fog bejelenteni szerda délután ötkor David Pressman amerikai nagykövet, de ha érinteni fogja a magyar kormányt, arra reagálni fognak.

A diplomáciában szokatlannak mondható lépéssel sajtótájékoztatót hirdetett meg szerda délután 5 órára az Egyesült Államok tavaly szeptemberben kinevezett budapesti nagykövete. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a sajtótájékoztatónak köze lesz-e az USA állítólagos terveihez, miszerint szankciókat vetnének ki egyes kormányzati vagy a kormányhoz közel álló személyekre. Arról, hogy hogyan jutottak el idáig a magyar-amerikai kapcsolatok, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!