Szijjártó Péter ismét Moszkvába utazott, most a Roszatom-vezérrel tárgyal

2023. április 11. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter újra Moszkvába utazott, ahol először Alekszandr Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, majd a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval fog tárgyalni – jelentette be Facebook-oldalán a külügyminiszter.

„Újraindítás húsvét után. Gyorsan és korán” – jelentkezett be a közösségi oldalon 5:25-kor a külügyminiszter. Néhány órával később az is kiderült, hogy a szünet után Szijjártó Moszkvában kezdi a munkát, ahol az utóbbi időben többször is járt, egyszer az EU-ból egyedüliként tárgyalt az orosz külügyminiszterrel is. A miniszter szerint Magyarország biztonságos energiaellátásához a gázszállítások, a kőolajszállítások és a nukleáris fűtőanyag-szállítások zavartalanságára van szükség.

„Ezen három feltétel teljesüléséhez pedig a magyar–orosz energetikai együttműködés zavartalansága szükséges”

– írta. Hozzátette, hogy ez nem politikai ízlés, hanem fizika kérdése. Megjegyezte, hogy a hátunk mögött hagyott telet Európa „az extrém enyheség” miatt energiaellátás szempontjából megúszta. A külügyminiszter szerint azonban a Nemzetközi Energiaügynökség figyelmeztetése alapján az igazi nehézséget a következő tél fogja majd jelenteni.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter rendre nagyon lelkesen beszél arról, hogy töretlen a magyar elkötelezettség Paks II. megépítése mellett, független szakemberek szerint azonban ez ma már egy teljesen ellehetetlenült ötlet. Korábban már Aszódi Attila, a Paks II. projektért korábban felelős államtitkár is arról beszélt: kérdéses lehet, hogy megvalósul-e projekt. Az egyre irreálisabb Roszatom-üzlettel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!