Kérdéses lehet, hogy megvalósul-e Paks II.

2023. március 29. – 23:50

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu podcastjában megszólaló Aszódi Attila, a Paks II. projektért korábban felelős államtitkár, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora szerint rossz volt az üzenete a Roszatom hétvégi nyilatkozatának, miszerint az új paksi atomerőművi blokkok orosz fővállalkozója már más konstrukcióban képzeli el a beruházást, mint ami a szerződésekből következik. A szakértő szerint „kellemetlen helyzetbe hozta Magyarországot a Roszatom” azzal, hogy „ügyetlenkedett”, és nem értette meg az orosz és a magyar beruházási kultúra közötti különbségeket, így az erőmű tervezésének sokéves csúszása miatt az is kérdéses, hogy a felfutó magyarországi zsinóráramigényeket hogyan lehet kielégíteni, idézi a Portfolio a professzort.

Aszódi szerint komoly üzenete volt annak, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nyilatkozott a kormány aggodalmairól, és elképzelhetőnek tartja, hogy a Roszatommal közös projekt nem valósul meg.

Orbán Balázs a múlt héten azt mondta, aggódnak a Paks II. projektért, és végiggondolják a lehetséges megoldásokat. Az érintett Roszatom szombaton a Portfoliónak küldött egy állásfoglalást, ebből vont le következtetéseket Aszódi Attila.

Azt, hogy a Roszatomot le akarják cserélni, Szijjártó Péter is hevesen cáfolta, illetve a Roszatom állásfoglalásából is az derül ki, hogy nem tervezik elhagyni a projektet.

Noha Aszódi szerint még nem kell temetni a projektet, és a szankciók ugyan most még nem akadályozzák a végrehajtást, de közben egy csomó körülmény megváltozott. A szerződés aláírása óta több mint nyolc év telt el, és még mindig nem kezdődött el az érdemi kivitelezés. A fő kockázat a szakértő szerint az, ha beleragadunk a projektbe, vagyis a Roszatom nem tudja teljesíteni, amit vállalt, közben pedig nagy szükség lenne a többletenergiára.

A fő problémát abban látja Aszódi, hogy „óriási időkéslekedést halmozott fel a projekt, elsősorban az oroszok ügyetlenkedése vagy a rossz menedzsmentje miatt”. A szakértő azt is elmondta, hogy Orbán Viktor helyesen mondta 2014-ben: Paks II. egy nagy próba lesz arra, hogy az oroszok tudnak-e Európában atomerőművet tervezni. Az is helyénvaló, hogy a magyar kormány újragondolja a projektet.

Aszódi szerint az igazán aggasztó az a Roszatom állásfoglalása, eredetileg ugyanis arról volt szó, hogy a cég kulcsrakészen adja át az atomerőművet a magyaroknak, most viszont arról beszélt, hogy a magyar féllel közösen akarja megvalósítani a projektet. Úgy gondolja, hogy az orosz fél csökkenteni akarja a felelősségét a projektben, ami nagyon veszélyes, mert ellehetetlenülhet a projekt.

A professzor szerint „korántsem világos, hogy az oroszok képesek ezt a projektet megvalósítani”, a szankciók pedig csak szűkítik a Roszatom mozgásterét. Ha a kormány egy másik szállítóban gondolkodik, az többéves csúszásokat jelenthet. A Roszatom ráadásul az épülő akkumulátorgyárak miatti megnövekedett energiakereslet szempontjából is nehéz helyzetbe hozta a magyarokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!