Mostantól be lehet panaszolni, aki kétségbe vonja, hogy az apa férfi, az anya nő

2023. április 11. – 19:56

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden fogadta el a parlament a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslatot, amit Varga Judit igazságügyi miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyez közösen. Az új törvény többek között szabályozza, hogyan lehet anonim módon bejelentést tenni, ha valaki korrupciót tapasztal, de belekerült egy olyan rész is, ami alapján a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel is lehet majd bejelentést tenni.

Ennek értelmében ezentúl azok ellen is panaszt lehet majd tenni az állami és önkormányzati szerveknél, akik késégbe vonják:

  • a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét;
  • vagy a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.

A második pont a kormány által képviselt LMBTQ-ellenes vonalba is jól illeszkedik. A születési nemnek megfelelő önazonosság kérdése a gyermekvédelmi törvénynek nevezett, „genderlobbi”-ellenes, homofób elemeket tartalmazó jogszabály egyik fontos része. Emiatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, a kormány azonban – eddig nem tisztázott irányba – tovább szigorítaná a törvényt ősszel.

Az új panasztörvény egyébként uniós vállalásokra és jogharmonizációs kötelezettségekre hivatkozva változtat a közérdekű bejelentéseket érintő 2014-es szabályozáson. A vonatkozó európai uniós irányelvet 2021 decemberéig kellett volna átültetni a hazai jogba, ez azonban elmaradt, ami miatt az Európai Bizottság előbb kötelezettségszegési eljárást, majd pedig pert is indított Magyarország ellen.

Viszont az biztosan nem szerepelt az uniós irányelvek között, hogy azokat is be lehessen panaszolni, akik kétségbe vonják, hogy az apa férfi, az anya pedig nő.

A törvényjavaslatot más okból kritizálta a K-Monitor, a TASZ és a Transparency International Magyarország: a civil szervezetek szerint ezután sem kapják meg a korrupciót bejelentők az őket megillető védelmet, miközben bejelentésükkel akár az egzisztenciájukat is kockáztatják a közjó érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!