MTA: Nem kétséges, hogy Horn Gyula önkényuralmi rendszer kiépítésében vett részt

2023. március 28. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik a Horn Gyula sétány körül kialakult vita: Budapest Főváros Kormányhivatala kedden közleményt adott ki arról, hogy állásfoglalást kért a Magyar Tudományos Akadémiától a XIII. kerületi közterület ügyében.

Ahogy arról korábban írtunk, a kormányhivatal szerint sérti az önkormányzati törvényt az, hogy a XIII. kerületben Horn Gyuláról neveztek el sétányt, mert az önkormányzati törvény szerint közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában megerősítette, hogy „Horn Gyula életútja nem hagy kétséget afelől, hogy részt vett önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában” – olvasható a közleményben az MTA állásfoglalása. A kormányhivatal szerint ez alapján egyértelmű, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése jogszabálysértő, amire felhívták a Fővárosi Közgyűlés figyelmét is.

Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese szerint a kormányhivatal nincs abban a helyzetben, hogy utasítsa a fővárosi önkormányzatot. „Márpedig a közgyűlés nem akar új nevet adni Horn Gyula, volt szocialista kormányfőről elnevezett sétánynak” – mondta.

Ahogy korábban írtunk róla, a Budapesti Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a XIII. kerületben, ezért Sára Botond főispán felkérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy a fennálló jogszabálysértő helyzetet 30 napon belül szüntesse meg, vagyis nevezzék át a sétányt – az erről szóló határozatot Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke posztolta a Facebookon.

A sétány elnevezését az önkormányzat kezdeményezte, a Fővárosi Közgyűlés pedig tavaly június elején döntött arról, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország harmadik miniszterelnökéről nevezik el a közterületet. A Horn Gyula sétányról Ungváry Krisztián történész írt véleménycikket a Telexen, amelyet itt olvashatnak el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!