Döntött a Közgyűlés: Horn Gyula nevét viseli majd egy XIII. kerületi sétány

2022. június 8. – 18:47

frissítve

Döntött a Közgyűlés: Horn Gyula nevét viseli majd egy XIII. kerületi sétány
Horn Gyula – Fotó: Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy Horn Gyuláról nevezzenek el egy XIII. kerületi közterületet, korábbi cikkünk szerint egy sétány viseli majd a rendszerváltás utáni Magyarország harmadik miniszterelnökének nevét.

A XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére neveznek el sétányt Horn Gyuláról 2014-ben felállított szobra közelében, a Gyermek téren.

A Hvg.hu beszámolója szerint a fideszes képviselők nem szavazták meg az előterjesztést. Ughy Attila, a kormánypárt képviselője úgy fogalmazott, Horn Gyula „konfliktusos személyiség” az 1956-os forradalomban betöltött szerepe miatt. Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere azzal érvelt, hogy róla még Orbán Viktor is tisztelettel beszélt, ezért arra kérte a Fidesz képviselőit, hogy ők is adják meg Hornnak ezt a tiszteletet.

„Mindannyian tudjuk, hogy volt a történelemnek olyan pillanata, amikor Horn Gyula a rossz oldalon állt, (…) a bevallott bűnöket meg lehet bocsátani” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

A Fővárosi Közgyűlés ülésén történteket itt lehet megnézni>>>

A nap krónikájához tartozik, hogy Bősz Anettet humán területekért felelős főpolgármester-helyettesnek választották Gy. Németh Erzsébet helyett, aki parlamenti képviselőként folytatja a munkát.

Egy 2005-ös interjúban, ami nemrég újra megjelent, Horn Gyula arról beszélt, hogy bár Orbán Viktor a rendszerváltás környékén leülni tárgyalni sem volt hajlandó vele, később rendszeresen tartottak megbeszéléseket, és szinte barátok lettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!