Sétányt neveznek el Horn Gyuláról a XIII. kerületben

2022. május 19. – 14:27

Sétányt neveznek el Horn Gyuláról a XIII. kerületben
Horn Gyula szobra a XIII. kerületi Gyermek téren – Fotó: Fekist / Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

Sétányt neveznek el Horn Gyuláról, a Magyar Népköztársaság utolsó külügyminiszteréről, rendszerváltás utáni magyar köztársaság harmadik miniszterelnökéről Budapesten – erről dönt a fővárosi közgyűlés a következő, jövő heti ülésén.

A Horn Gyula sétány a XIII. kerületben, a Gyermek téren telekalakítással létrehozott új közterület helyén lesz, mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a közgyűlés napirendi pontjairól tartott háttérbeszélgetésen. Itt áll egyébként a politikus szobra is. A fővárosi szabályozás szerint olyan személyről lehet közterületet elnevezni, aki már legalább öt éve meghalt.

Nem ez az első közterület, amit a politikusról neveznek el, a németországi Wertheim egyik utcája (Gyula-Horn-Straße) is az ő nevét viseli. Horn Gyulának több szobrot is állítottak az elmúlt években.

2013-ban emléktáblát avattak egykori lakhelyén, az Újpesti rakparton. Ebben az évben avatták föl bronz fejszobrát Marcaliban; a portrészobor az MSZP helyi irodájának falára illesztett márványlapon található. 2014-ben tanácskozótermet neveztek el róla az Európai Parlament brüsszeli székházában, valamint egész alakos szobrot állítottak neki az angyalföldi Gyermek téren.

Pár fontos politikai momentum Horn Gyula életéből

  • 1956. október vége, november eleje között – állítása szerint – nemzetőr volt, majd belépett a megalakuló Magyar Szocialista Munkáspártba.
  • 1956 decemberétől 1957 júniusáig az MSZMP KB felkérésére a karhatalmi őrszolgálatnál, az úgynevezett pufajkásoknál volt állományban.
  • 1989-ben külügyminiszter lett a Németh Miklós vezette kormányban. Külügyminisztersége idején került sor a diplomáciai kapcsolatok felvételére Dél-Koreával, Izraellel, a Vatikánnal és a Dél-afrikai Köztársasággal.
  • 1989. június 27-én Alois Mock osztrák külügyminiszterrel együtt nagy nyilvánosság előtt jelképesen átvágta a „vasfüggönyt” a magyar-osztrák határon, és bejelentette, hogy a magyar hatóságok átengedik a nyugati határon a Német Demokratikus Köztársaság azon állampolgárait, akiket Ausztria vízum nélkül hajlandó fogadni – hozzájárulva ezzel a német újraegyesítéshez.

Más kerületek is kértek utcanév-változtatást. A X. kerület a Vaspálya útnál egy útszakaszt nevezne el Richter Gedeonról, a gyógyszergyár közelében. Soroksáron pedig új utcák lesznek Weiss Márton, Bajtai István, és Bodzavirág néven. Jövő héten ezekről a javaslatokról is végleges döntés születik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!