Egészségügyi államtitkár: Nem fenyegetés, közigazgatási aktus a háziorvosok ügyeletre kötelezése

2023. március 28. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeresnek tartja a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítását a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára, Takács Péter, aki az RTL-nek azt nyilatkozta, ha szükséges, akkor kötelezni fogják a háziorvosokat havi két esti ügyelet ellátására.

Ahogy korábban írtuk, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a járási tisztifőorvosok olyan leveleket küldtek ki a háziorvosoknak, amelyekben a jogszabályban szereplő együttműködési kötelezettségükre hivatkozva arra szólítják fel őket, hogy vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet. A Népszava értesülései szerint az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik meg a határozatban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy körzetében sem láthatná el a munkáját az orvos.

Az államtitkár kijelentette, hogy az államnak garantálnia kell a betegek ellátását, a kormányrendeletben pedig benne van a kitétel, hogy a háziorvos havi két ügyelet ellátására kötelezhető. „Ha kötelezés kell hozzá, akkor kötelezni fogunk” – tette hozzá. Takács az RTL-nek azt is mondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye mintegy 300 háziorvosából százan jelentkeztek ügyeletellátásra, ami szerinte elég a rendszer biztonságos üzemeltetéséhez.

Arra a kérdésre, hogy mégis miért kell a háziorvosokat pénzbírsággal vagy az engedélyük felfüggesztésével fenyegetni, ha elegen jelentkeztek a rendszer üzemeltetéséhez, Takács Péter azt válaszolta: „Ez nem fenyegetés, hanem normál közigazgatási aktus, hogy 30 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat az illetékes Kormányhivatal azokra a háziorvosokra, akik nem vesznek részt a kötelező ügyeleti rendszerben ott, ahol ez szükséges.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!