Az OMSZ szerint már száz orvos jelentkezett ügyeletre a miskolci központban

2023. március 25. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Április 1-jén Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer, az ügyelethez a háziorvosok és a házi gyermekorvosok ott is egyre nagyobb számban csatlakoznak – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője szombaton az MTI-vel.

Győrfi Pál szóvivő azt írta, péntek estig már száz orvos jelentkezett ügyeletre a miskolci központban. Pár napja még az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) lapunk megkeresésére azt közölte, hogy „az áprilisban csatlakozó Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2023. március 20-ig 6 orvossal kötöttük meg a szerződést, több mint 50 szerződéskötés folyamatban van”. A KSH legutóbbi, 2021-es adatai szerint Borsodban 311 házi- és gyermekorvos volt. Összesen a háziorvosok és házi gyermekorvosok egyharmada kötött csak szerződést az új ügyeleti rendszerre.

Az MTI szombati közleménye szerint ahol szükséges, a még hiányzó háziorvosokat átmenetileg és jogszerűen más orvosok, mentőtisztek helyettesítik, a betegellátás kezdettől fogva mindenhol biztosított lesz. Győrfi Pál felhívta a figyelmet arra, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye tíz pontján úgynevezett vegyes ügyeletek fognak működni, ahol felnőttek és gyermekek is megfelelő ellátást kapnak. A szóvivő azt mondta, hogy az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében fokozatosan lép majd életbe, arról a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatni fogják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet.

A Magyar Orvosi kamara (MOK) már többször hangsúlyozta, hogy támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait, de az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása. Korábban részletesen írtunk arról ebben a cikkünkben, hogy két héttel az új rendszer indulása előtt miért akaszkodtak össze az orvosok a kormánnyal Győr-Moson-Sopronban és Szabolcs-Szatmár-Beregben, majd nem sokkal ezután a parlament sürgősségi eljárásban tárgyalta meg és fogadta el a Magyar Orvosi Kamarát ellehetetlenítő törvényt február utolsó napján, a jogszabályt másnap már ki is hirdették.

A törvény jelentősen csorbítja a MOK befolyását, elsősorban azzal, hogy eltörli a kötelező kamarai tagságot az orvosok között. Mostanra már több mint 22 ezer orvos jelezte, hogy ennek ellenére a Magyar Orvosi Kamara tagja kíván maradni.

A téma a csütörtöki kormányinfón is szóba került, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: „Tiszteletben tartjuk az orvosok döntését.” A miniszter szerint az újonnan bevezetett ügyeleti ellátás mindenhol jó színvonalon működik. Minden megyében annyi orvosnak kell aláírnia az új szerződést, hogy biztosított legyen az ügyeleti ellátás gyors és jó színvonalú működése. Ez minden megyében – ahol már elindult az új rendszer – megtörtént, ebben nem lát problémát Gulyás.

A témáról bővebben beszélgettünk Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetőjével, az interjút itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!