Németh Balázs: Én a best everrel kelek és fekszem

2023. március 22. – 20:21

Németh Balázs: Én a best everrel kelek és fekszem
Németh Balázs lefőzi élete első kávéját a Scruton egyik dolgozójának segítségével – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Németh Balázs szereti, hogy megosztó, mert neki az azt jelenti, hogy érzelmeket vált ki a nézőből és a hallgatóból. Így nyitott az M1 volt híradósa a NER kedvenc kávézójában, a 293 millió forintnyi közpénzből kialakított konzervatív Scrutonban, ahova életút-beszélgetésre hívták. A volt köztévésre elég szerény létszámú nézőközönség volt kíváncsi szerda este, többségben újságírók érkeztek őt megnézni, ahogy lefőz egy kávét, és beszél az életéről. Rögtön ki is derült, még soha életében nem ivott kávét, de kávéfőzőt már látott, és „barátaim nincsenek, a feleségem van”.

Németh ezután végigment a karrierje kezdeti szakaszán, felsorolta, miket csinált, kikkel dolgozott együtt 1997 és 2022 között a szakmában, és arra jutott, „kerek volt a 25 év számomra”. A volt köztévés szerint „nekem még a legdurvább M1-es időszakomban sem volt olyan negatív tapasztalatom, hogy valaki odajött volna hozzám azzal, hogy »te szemét«”. Olyan viszont volt, hogy azzal mentek oda hozzá, hogy „jaj, de jó, hogy veled szoktuk tölteni az estét”. Németh egyébként az M1 bemondójaként bruttó 1 millió 739 ezer forintot keresett havonta, és bruttó nyolcmillió forintos távolléti díjat is kapott a közmédiától.

A moderátor ezután úgy jellemezte Némethet, hogy ő egy „unortodox híradós” volt, ezt pedig ő megköszönte, mert szerinte ez azt jelenti, hogy valamit másképp csinált híradós műsorvezetőként. Meg akarta érteni a híreket, mondta, és „elmesélni a világ történéseit” úgy, hogy az anyja is megértse. „Csak akkor lehetsz jó a tévé képernyőjén, ha magadat adod. Ez nem választás kérdése volt, egyszerűen ilyen vagyok”, summázta a köztévés munkáját.

Erre szóba került 2014, amikor őt a híradós munkájáért elmeszelte a Médiahatóság. Az egyik napi hír szerint a Moody's hitelminősítő javított Magyarország minősítésén, amihez Németh ezt a kommentárt fűzte: „Talán az mutatja a legjobban, hogy megint kifejezetten jó hír érkezett a magyar gazdaságról, hogy több internetes oldal elhallgatta vagy megpróbálja elhallgatni a Moody's döntését. Ezek azok a kritikus hírportálok, amelyek máskor mindenről hosszan beszámolnak, ami szerintük Magyarországnak vagy a magyar embereknek rossz. De most nem volt könnyű hetük, sok mindent kellett ugyanis elhallgatniuk.”

A köztévé ezt akkor úgy magyarázta, Németh „nem véleményt vagy magyarázatot fűzött” a hírhez, hanem csak „összegezte a napokban történt eseményeket”, a Médiahatóság viszont nem így gondolta. Ez pedig Németh szerint csak azt bizonyítja, hogy Magyarország egy szabad ország.

A moderátor erre megkérdezte, egyeztetett-e valakivel arról, hogy ezt a véleményét bemondja a tévébe. Németh erre kijavította, hogy ez nem vélemény volt, mire a moderátor átfogalmazta a kérdését: egyeztetett-e valakivel erről az objektív közléséről. A volt köztévés erre azt mondta, mint mindig, aznap is volt délután kettőkor egy gyűlés, amin átbeszélték a műsor témáit, ez a szövege is felkerült a súgógépre. Egyébként is, szerinte a köztévében ő „az ország legjobb híradós felelős szerkesztőivel dolgozhatott együtt”.

Szóba került az is, hogy miután otthagyta a köztévét, több interjús megkeresést is kapott, de szerinte csak azért, mert a sajtó abban „reménykedett, hogy majd köpködni fog” a közmédiára, és majd arról fog beszélni, hogy „végighazudtam az elmúlt nyolc évet”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Tévés pályafutásának csúcsát a 2022. április 3-i köztévés választási műsorában látja, amire állítása szerint nyolc hónapon keresztül készült, „az összes képviselő kutyájának nevét megtanultam”. Tudta, ha itt jól teljesít, akkor majd jön valami más kihívás hozzá. Meg is kereste őt Schmidt Ádám sportállamtitkár, hogy itt van ez a vezérigazgatói cégvezetői pozíció az atlétikai világbajnokságánál, ő meg elfogadta, ami szerinte az élete legjobb döntése volt. Még úgy is, hogy többet dolgozik, mint köztévésként.

Nincs más célja, minthogy ez az atlétikai vb minden idők legjobbja legyen: „én best everrel kelek és fekszem, az én jövőmet pedig meghatározza, hogy best ever vagy nem best ever”. Abban azért biztos, hogy a vb utolsó estéjén meg fog hatódni és sírni fog, mert „itt lesz egymilliárd néző”. A másik milliárdos témát nem hozta szóba: hogy több milliárd forintot költenek a vb népszerűsítésére és kommunikációjára.

Egy nő a hallgatóságból erre megkérdezte, mi van az orosz és belarusz versenyzőkkel, jöhetnek-e a vb-re (mert az szerinte jó lenne), mire Németh azt mondta, ezt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fogja eldönteni, de egyelőre úgy tűnik, ők nem akarják őket. Magánvéleménye azért van: szerinte „a kollektív büntetés az nem jó dolog, semmi köze nincs az orosz és belarusz sportolóknak ahhoz, mi történik a politikában és a harcmezőn. De alkalmazkodunk a döntéshez”. A moderátor ehhez még hozzátette, szerinte mindenki azt szeretné, ha ott lennének az orosz és belarusz sportolók is a vb-n.

Azt azért Németh nem titkolja – és már sokadszorra ismételte meg ezt a vágyát –, hogy őt nagyon érdekli „Orbán Viktor miniszterelnök titka – hogy lesz valakiből egy globálisan ismert politikus, akinek véleményére mindenki figyel a világ minden szegletében”. De a politikusi pálya azért szerinte nem – és felesége szerint sem – neki való, mert ő mindig mindent kimond, amit gondol, és félő, hogy „rálépne valaki olyannak a lábára, akinek nem kéne”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!