Németh Balázs: Az M1 Híradójában szerkesztői szabadság van

2022. szeptember 16. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu-nak adott hosszú interjút Németh Balázs. Az M1 híradósaként eltöltött éveiről, szerkesztői szabadságról, a politikai véleménynyilvánítás határairól és arról is beszélt az interjúban, hogy a jövőben a Karmelita kolostorban, a miniszterelnök mellett szeretne dolgozni.

Németh 2015 óta a köztévé egyik legismertebb arca volt, az M1 bemondójaként bruttó 1 millió 739 ezer forintot keresett havonta, augusztus végén mondott fel. Nem sokáig maradt munka nélkül, szeptember elején jelentette be Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár: ő lesz a budapesti atlétikai vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. új vezérigazgatója.

A Híradó műsorvezetőjeként rengeteg emlékezetes pillanat fűződik a nevéhez, a Médiatanács kétszer marasztalta el azért, mert személyes kommentárt fűzött a hírekhez.

A 24.hu-nak adott interjúban Németh azt mondta, ezek nem improvizált megnyilvánulások voltak, a szövegek egyeztetve voltak a szerkesztőkkel is. Az, hogy végül két eset miatt is elmarasztalást kapott, szerinte bizonyítja, hogy nincs diktatúra.

„Akkor az RTL Híradóban sem lehet hírhez politikai véleményt fűzni. Az, hogy elköszön az RTL műsorvezetője, hogy dehogy mondom, kire szavazunk, hiszen én nem vagyok propagandista, zárójelben hozzágondolva, hogy a TV2-sek meg azok – hát, határeset. De ebben a nagy diktatúrában őket nem büntették meg” – tette hozzá.

(A TV2 műsorvezetői március végén videóban buzdítottak az Orbán Viktorra való szavazásra, erre az RTL Klub híradósai úgy reagáltak, hogy esti Híradóban szavazásra buzdították az embereket, majd hozzátették, nem mondják meg, ők kire szavaznak, hiszen újságírók, nem propagandisták.)

Arra a felvetésre, hogy a Hadházy Ákos parlamenti akciójáról szóló híradásban miért csak azt a táblát mutatták meg, amin trágár szavak voltak, a másik kettőt meg nem, Németh azt mondta, az egy szerkesztői döntés volt, amibe neki nem volt beleszólása, de nem is szólt volna bele, mert nem az volt a munkája.

Az egykori híradós az interjúban többször is hangsúlyozta: a közmédiánál szerkesztői szabadság van, az M1 híradóban pedig az ország legjobb szerkesztői dolgoznak.

„Szerkesztői szabadság van, az RTL-nél is, a TV2-nél is és az M1-nél is” – mondta.

Arra a kérdésre, nem jelentett-e problémát, hogy a közszolgálati híradó arcaként a saját neve alatt futó közösségi oldalán (Németh Balázs vagyok) fogalmazott meg közéleti témákban véleményt, Németh azt mondta:

„Ha kérte volna a munkáltatóm, hogy ne tegyem, akkor vagy nem teszem, vagy keresek másik munkáltatót. Nem kérte.”

Nyolc év után azért váltott, mert már nem elégítette ki a munkája, nem érezte magát elég lelkesnek. „Fantasztikus helyen dolgoztam. Nagyon büszke vagyok rá, hogy honnan hova jutott el az M1. Elmondtam, azért jöttem el, mert tanulni szeretek, és élvezni azt a munkát, amit csinálok. Új impulzusra volt szükségem.”

Arról, hogy a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója lett, Németh azt mondta, most fejlődni, tanulni szeretne. „Lehet, hogy nem állomás vagy ugródeszka lesz, hanem süllyesztő. Ez majd egy év múlva kiderül” – tette hozzá.

Arról, hogy hova jelenthet ugródeszkát az atlétikai vb szervezése, Németh világos választ adott: a Karmelita kolostorba.

„Szeretnék egyszer a miniszterelnök mellett dolgozni.”

„2000 óta foglalkoztat Orbán Viktor titka. Egyszer jó lenne közelről látni, hogyan dolgozik az a politikus, aki az ötödik ciklusban vezet egy tízmilliós országot, és az egész világ tudja a nevét” – tette hozzá.

A teljes interjú a 24.hu oldalán olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!