A külügy szerint nem igaz, hogy Magyarország megvétózta volna az EU-s nyilatkozatot Putyin elfogatóparancsáról

2023. március 21. – 07:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint hazugság, hogy Magyarország megvétózta volna az EU-nyilatkozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyben – közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-vel.

Állítása szerint Magyarország a következő álláspontot közölte Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel:

Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, és azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni. Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene.

A Bloomberg hétfőn számolt be arról, hogy Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot adjanak ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni nemzetközi elfogatóparancsról. Emiatt Borrell csak a saját nevében adott ki nyilatkozatot, amelyben „tudomásul vette” a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését. Az EU igazságügyi miniszterei is kiadtak egy közös nyilatkozatot arról, hogy támogatják az ICC döntését, de Magyarország ezt sem írta alá.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság múlt hét pénteken jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Marija Lvova-Belova, a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyerekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Az ICC háborús bűncselekmények, népirtás feltárásával foglalkozik. 2002-ben jött létre a római statútum aláírásával. Joghatósága nem terjed ki Oroszországon kívül többek között az Egyesült Államokra, Kínára, Iránra sem. Ukrajna szintén nem aláírója a római statútumnak, de elismeri az ICC joghatóságát az Ukrajna területén 2014 óta elkövetett bűncselekményekre vonatkozóan. Ukrajna közel 20 ezer ilyen bűncselekményt tart számon.

Az elfogatóparancs érvényesítésére nincsen eszköz, mivel Oroszország nem tagja annak az egyezménynek, amely alapján bármilyen jogi fennhatósága volna az országra az ICC-nek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!