Bloomberg: Magyarország vétózta meg a közös EU-s állásfoglalást Putyin elfogatóparancsáról

2023. március 20. – 19:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három napja Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság. A szervezet szerint az orosz elnököt közvetlen és személyes felelősség terheli azokért a bűncselekményekért, amelyeket az orosz erők vagy ahhoz kötődő csoportok követtek el Ukrajnában.

Az Európai Unió részéről kissé szokatlan módon ezt nem követte azóta sem semmilyen hivatalos nyilatkozat, állásfoglalás, mindössze az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borell adott ki egy nyilatkozatot a saját neve alatt, amiben úgy fogalmazott, hogy „tudomásul veszi” a Nemzetközi Büntetőbíróság lépését.

A Bloomberg forrásai szerint mindez azért történt így, mert a tagállamok közös nyilatkozatát az EU-ban Magyarország megvétózta. Az EU igazságügyi miniszterei kiadtak egy közös nyilatkozatot arról, hogy támogatják a döntést, de Magyarország ezt sem írta alá.

Frissítés: A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint hazugság, hogy Magyarország megvétózta volna az EU-nyilatkozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyben. Paczolay Máté külügyi szóvivő azt mondta: Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, és azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni. Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!