Orbán Kiskőrösön pizzázik, az ellenzék külön-külön március tizenötödikézik

2023. március 15. – 07:02

Orbán Kiskőrösön pizzázik, az ellenzék külön-külön március tizenötödikézik
Orbán Viktor miniszterelnök beszéde után a Kossuth téren rendezett állami díszünnepségen 2022. március 15-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Idén kicsit másképp ünneplik a politikusok március 15-ét, mint egy évvel korábban. Tavaly két csapatra oszlottak: a kormánypártok „minden idők legnagyobb békemenetét” hozták össze, aminek végén Orbán Viktor beszélt a Kossuth téren, az ellenzék pedig eggyé tömörült, és Donald Tuskkal, az Európai Néppárt volt lengyel elnökével megfűszerezve nagygyűlést tartottak a rakparton.

Azóta viszont volt egy választás, az ellenzéki tömörülés vesztett, idén pedig minden visszatér a régi ünneplési kerékvágásba, azaz abba, hogy ki-ki megszervezi a saját maga kis eseményét.

Orbán Kiskőrösön, az ellenzék külön utakon

Szerda reggel kilenckor szokás szerint felvonják a nemzeti lobogót a Parlament előtt a Kossuth téren, várhatóan a Himnusz hangjaira. A résztvevők ezután egy ünnepi huszármenettel átnyergelnek a Nemzeti Múzeumhoz az Astoria és a Kálvin tér közé.

Itt lesz a kormánypártok díszünnepsége, ahol viszont nem a miniszterelnök mond beszédet. Orbán Viktor inkább egyik miniszterét küldi ide maga helyett, így délelőtt az emberek a kultúráért és innovációért felelős miniszter, Csák János szavait hallgathatják itt meg.

Aki Orbánt akarja meghallgatni, annak érdemes korán talpra állnia, mert a miniszterelnök idén Budapest helyett Kiskőrösön mond ünnepi beszédet, méghozzá Petőfi Sándor szülőházánál, szerda délután. Azt egyelőre nem tudni, hogy a helyi specialitásból, az Orbán-pizzából is eszik-e, hiszen egyet már kedden kapott a Karmelitában. Bár 1848. március 15-e eseményei kizárólag az akkor még különálló Pestre és Budára korlátozódtak, Orbán helyszínválasztásának az lehet az alapja, hogy idén ünnepli az ország a forradalom ideológiai-poétikai motorjának számító Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját.

Nem csak a kormánypártok, de az ellenzék is ünnepel, idén viszont minden párt a saját pecsenyéjét sütögeti.

Tavaly még Márki-Zay Péter volt a reménységük, idén a polgármester már egyedül ünnepelt, és már március 14-én este megtartotta Budapesten a március 15-i ünnepséget, méghozzá hódmezővásárhelyi friss házi pogácsával.

Az MSZP például délelőtt Kunhalmi Ágnes társelnökkel az élén online sajtótájékoztatót tart a a pesterzsébeti Petőfi-szobornál, amit meg is koszorúznak. A párt másik társelnöke, Komjáthi Imre Csíkszeredán avat majd kopjafát.

A Jobbik – újabban Jobbik-Konzervatívok – a budapesti Batthyány-örökmécsesnél tart megemlékezést délelőtt.

A Momentum kora délutántól pár órát forradalmi piknikezni fog Nagytétényben. Az xboxozás és a szerencsekerekezés mellett „tematikus jövőtervezést” is tartanak, valamint beszédek is lesznek az EP-képviselő Donáth Annától, Tóth Endrétől, Budafok-Tétény és Újbuda országgyűlési képviselőjétől és Havasi Gábortól, a Momentum helyi polgármester-jelöltjétől.

A DK szokás szerint a reményt akarja elhozni a belvárosi Egyetem téren, „reményt az Európához tartozásra és az európai Magyarországra”, ehhez pedig a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc és EP-képviselője, Dobrev Klára is felszólal.

A Mi Hazánk a Pilvax közbe vonul ki egy béketüntetésre, „demonstrálva a NATO Oroszországgal szomszédos területeken való bővítésének tervezett magyar megszavazása, külföldi csapatok Magyarországra telepítése, az Orbán Viktor által is megszavazott szankciók és Ukrajna közvetett támogatásai ellen”. Ahogy azt a párttól már megszokhattuk, hagyományőrző ágyúlövéseket is eldördítenek.

Diákok és pedagógusok is menetelnek

Nem csak pártrendezvények lesznek, a diákok és a pedagógusok például „szabadságmenetet” szerveznek délután háromtól a Hősök terétől.

Nem mennek messzire, csak az Andrássy út végére, ahol egy csomóan beszélni fognak, Karácsony Gergely főpolgármestertől kezdve, Iványi Gáboron, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökén át egészen Baranyi Krisztina és Pikó András polgármesterekig.

Milyen lesz az idő?

Ramaty. Két enyhébb nap után ugyanis markáns hidegfront hoz erős, viharos szelet szerdára, többfelé eshet, helyenként akár átmenetileg havazhat is. Délután 2-10 fokra van kilátás. Legalábbis az OMSZ szerint.

Merre lehet közlekedni?

Ahogy az már az ilyen eseményeknél megszokott, lesz egy rahedli lezárás és elterelés a fővárosban. A BKK szerint:

  • A Kossuth Lajos téri rendezvények miatt a 2-es, 2B és 2M villamos 8 órától várhatóan 10 óráig dél felől csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekedik, a Szent István körút és a Kossuth Lajos tér között a 15-ös és a 115-ös buszokkal lehet járni.
  • A Múzeumkertbe tartó ünnepi menet ideje alatt délelőtt fél tíztől szakaszos és időszakos lezárásokra kell számítani a Kossuth Lajos tér–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér–Károly körút–Astoria–Múzeum körút útvonalon, a Múzeum körút zárása várhatóan fél tizenkettőig tart, emiatt:
  • Az M3-as pótlóbusz várhatóan 9:30 és 10:00 között a Nyugati pályaudvar és a Deák Ferenc tér között az Andrássy út – Nagykörút módosított útvonalon közlekedik, az Arany János utcát nem érinti. A 47-es, 49-es villamosok 9:30 és várhatóan 11:30 között a Múzeum körút korlátozása idején csak Budán, a Deák Ferenc tér helyett a Döbrentei térig járnak. A reptérre menő 100E busz 9:30 és várhatóan 11:30 között rövidített útvonalon közlekedik, csak a Kálvin téren áll meg, az Astorián és a Deák Ferenc téren nem. A 9-es busz 9:30 és várhatóan 11:30 között a Múzeum körút lezárása miatt mindkét irányban módosítva, a Baross utca – Nagykörút – Margit híd útvonalon közlekedik a 923-as busz megállóhelyein megállva. A 72M trolibusz 9:30 és várhatóan 11:30 között a Múzeum körút zárása idején az Orczy tér és a Kálvin tér (Szabó Ervin tér) között, illetve 9:30 és 10:00 között Zugló vasútállomás (Hermina út) és a Kossuth Lajos tér között, 10:00 és 11:30 között pedig a Deák Ferenc térig jár.
  • Az Andrássy úti délutáni rendezvény miatt a 105-ös és a 178-as buszok már 10 órától módosított útvonalon, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Dózsa György út között a Podmaniczky utcán közlekednek, a 72M trolibusz megállóinak érintésével.
  • A Dózsa György út zárásakor, várhatóan 15:20 és 15:50 között a 20E busz a Zichy Mihály út – Erzsébet királyné útja – Hungária körút módosított útvonalon közlekedik, a Hősök terét nem érinti. A 30-as, a 30A és a 230-as buszok a Zichy Mihály út – Hermina út – Állatkerti körút útvonalra terelve járnak, a Benczúr utca és a Hősök tere megállójukat nem érintik, viszont megállnak a 70-es, 72M trolibuszok érintett megállóiban, a 75-ös trolibusz a Stefánia út–Hermina út–Állatkerti körút módosított útvonalon közlekedik.
  • Az Andrássy út Hősök tere és Oktogon közötti zárása idején, várhatóan 15:40 és 16:20 között a 4-es, 6-os villamosok a Dél-budai végállomásuk és a Blaha Lujza tér, valamint a Széll Kálmán tér és az Oktogon között közlekednek. A 76-os trolibusz a Jászai Mari tértől a Ferdinánd hídig, a Keleti pályaudvartól pedig (a Wesselényi utcától a 74-es trolibusz útvonalán) a Károly körút (Astoria) megállóhelyig járnak. A 73-as trolibusz nem közlekedik
  • Az Andrássy út Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti lezárása idején, várhatóan 16:00 és 16:40 között a 70-es, 78-as trolibuszok rövidített útvonalon, az Erzsébet királyné útja, illetve a Keleti pályaudvar felől csak az Akácfa utcáig közlekednek.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!