A MOK szerint újabb szankciókkal fenyegetik a túlmunkától elzárkózó orvosokat

2023. március 13. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház után újabb intézményekben próbálkozhatnak azzal, hogy önkéntes túlmunkára kényszerítsék az attól elzárkózó orvosokat, csakhogy ez szabályellenes. A Magyar Orvosi Kamara MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a Veszprém vármegyei irányító intézmény 6285-1/2022-es iránymutatásában az irányítása alá tartozó kórházaknak utasítást adott az alábbiakra (és ezt be is iktatták az egyes intézetek szervezeti és működési szabályzatába is).

„Azon időszakban, amelyben a munkavállalóval önként vállalt többletmunka megállapodás nem áll fenn – akár azért, mert megkötésre sem került, akár azért, mert felmondás következtében megszűnt – az érintett munkavállalót szakterületi támogatás, illetőleg fix díj címén juttatás nem illeti meg.”

A kilátásba helyezett pénzügyi szankció a MOK szerint a 2003. évi LXXXIV. törvény 12/B. § (2) bekezdésében foglaltak súlyos megszegésének minősül, ugyanis eszerint

„az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben.”

A fentiek alapja az, hogy az önkéntes túlmunkának, ahogy neve is jelzi, önkéntesnek kell lennie. A MOK felszólított minden kórházigazgatót, hogy az önként vállalt többletmunka vonatkozásában vonják vissza törvénytelen intézkedéseiket és utasításaikat.

A MOK és az egészségügyi kormányzat között az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása miatt voltak olyan csörték az elmúlt hetekben, amelyeket a politika végül hatalmi eszközzel egy, a parlamenten két nap alatt átnyomott, a harmadikon már ki is hirdetett, a MOK-ot ellehetetleníteni szándékozó törvénnyel próbált megoldani. Erről a kamara elnöke, Kincses Gyula azt mondta: „Ez egy durva és minden igazságalapot nélkülöző támadás volt”, míg a kamara titkára méltatlan támadásnak nevezte a politikai lépést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!