Síró, sikító emberek voltak körülöttünk mindenfelé, főként nők és gyerekek

Legfontosabb

2023. március 13. – 15:28

Síró, sikító emberek voltak körülöttünk mindenfelé, főként nők és gyerekek
A baleset helyszíne, miután a tűzoltók eloltották az égő roncsokat – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Olvasónk is érintett volt a tömegbalesetben, amelyben összesen 41 jármű, közöttük 5 kamion ütközött szombat délután fél három előtt az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon.

A Ford Tranzitban hárman utaztak, az övék volt az egyetlen autó, ami komolyabb sérülés nélkül megúszta a balesetet.

„Budapestről indultunk, Biatorbágy után egy LED-falon láttunk egy figyelmeztetést, hogy fokozottan figyeljünk, de először nem is értettük, miért, mert nem láttunk semmit” – mesélte. A biztonság kedvéért azért lassított, a zsámbéki pihenőhely közelében pedig már megértették, mire figyelmeztetett a felirat: egy hirtelen homokátfúvás miatt pár másodpercig alig láttak valamit.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Ezután még lassabban haladt tovább, elmondása szerint nagyjából kilencvennel ment a külső sávban. Amikor elhagyták a felüljárót, „hirtelen jött a nagyon sűrű homok”, semmit nem láttak tőle, az utolsó pillanatban vették csak észre az előttük álló kamiont, amit épp ki tudtak kerülni, és a középső sávban álltak meg. Bár ők nem ütköztek össze senkivel, a mögöttük érkező autók igen, így ők is beszorultak az autók és kamionok közé.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

„14:20-kor értünk oda, akkor már elkezdtek kimászni az autókból az emberek, de még mindenki sokkos állapotban volt. Mi is kiszálltunk, akkor már valaki kiabált is, hogy nincs-e valakinek poroltója. Én rögtön a mellettünk álló kamionhoz mentem, hogy megkérdezzem a sofőrt, de ő kiszállt és elfutott, egy másik, hátrébb álló kamion sofőrje pedig nem beszélt se magyarul, se angolul, nem értette, mit kérdezünk tőle”.

„Síró, sikító emberek voltak körülöttünk mindenfelé, főként nők és gyerekek”.

Mindenki nagyon aktívan segített, aki tudott, bár sok külföldi volt, ami megnehezítette a kommunikációt – meséli. Legalább húsz perc telt el úgy, hogy a sérült embereket próbálták meg kiszedni az autókból, hogy távolabb vigyék őket a tűztől, ami közben terjedni kezdett. Ekkor érkezett meg az első mentő- és rendőrautó.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Eközben a saját autójukat is próbálták menteni, mert a mellettük álló személyautó és kamion is égett már. Amit lehetett, arrébb toltak, de több autó nem tudott kiállni, ezért visszaült az autójába, és előrébb gurult, hogy a mögötte állók meg tudjanak fordulni.

„Ijesztő volt, akkor már nagyon közel volt a tűz, én meg még közelebb mentem hozzá. Magamon éreztem már a hőt, attól féltem, hogy nem fogok tudni időben hátratolatni”.

Végül kiszabadultak, a középső sort teljesen megtisztították, ami utólag azért is nagy segítségnek bizonyult, mert így az érkező tűzoltóautók rögtön hozzáfértek az égő autókhoz, és közelről tudták megkezdeni az oltást.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az első mentők érkezése után nagyjából tíz perccel érkeztek meg a tűzoltók, rá tíz percre az első mentőhelikopter. Őket este fél nyolcig tartották ott a rendőrök, utána indultak vissza Budapestre. Addig „segítettünk, ahogy tudtunk”, főleg abban, hogy a sérültek ne fázzanak, pokrócokat gyűjtöttek, azzal takarták be őket.

„Egyet köszönhetünk a Covidnak, volt elég maszk az autónkban a füst ellen”.

Mint mondja, nagy volt a káosz, a homok és a füst miatt alig lehetett látni, és bár a mentők és a tűzoltók is nagyon profin dolgoztak, voltak fennakadások, az elsőnek kiérkező tűzoltók vize például szinte azonnal elfogyott, és nagyon sokáig megfordulni sem tudtak, hogy utánpótlást szerezzenek. Szerinte érthetetlen, a közútkezelő miért nem volt azonnal ott, hogy segítse a mentést azzal, hogy megtisztítja az utat, és biztosítja a mentő- és tűzoltóautók számára a biztonságos áthaladást.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A rendőrök eközben „papírral és tollal” a kezükben próbálták rekonstruálni a balesetet, és olyanokat kerestek, akik ott voltak a baleset elején, „de addigra már csomó sérültet elszállítottak a mentők, mi meg később értük csak oda”.

Olvasónk később azzal az autómentőssel is beszélt, aki az első mentővel egy időben érkezett a helyszínre, ő mondta neki, hogy aznap két órával korábban már történt ott egy baleset, akkor egy kamion és egy személyautó ütközött.

A balesetről, annak körülményeiről és a néhány órával korábban szinte ugyanott történt másik karambolról itt írtunk bővebben.

A tömegbalesetben a járművek közül 19 kiégett, köztük az egyik kamion utastere is. A balesetben egy ember, egy 44 éves férfi meghalt, késő este a műszaki mentés közben, az autóroncsok eltávolításakor egy kiégett autóroncs alatt találták meg az áldozat holttestét.

A helyszínre négy helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők, és 39 embert vittek kórházba. A tömegbalesetben tíz gyermek sérült meg, közülük négyen súlyosan és hatan könnyebben, valamint huszonkilenc felnőtt, akik közül tízen súlyosan, míg tizenkilencen könnyebben.

A baleset helyszínén készült további videókat itt lehet megnézni, egy másik olvasónk beszámolóját pedig itt olvashatják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!