Pont azt a pár mondatot vágták ki Áder podcastjából, amikor a vendége a gödi Samsung mérgezéséről beszélt

2023. március 10. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Kivágták Áder János Kék Bolygó podcastja február 13-i részének YouTube-os verziójából azt a részt, amikor vendége a gödi Samsung-gyár környékén a talajban talált vegyi anyagokról beszél – szúrta ki a Hvg. Áder előtte és utána hosszan magyarázza, hogy az akkumulátorgyártás zárt rendszer, ezért nem járhat mérgezéssel, ha csak nem történik baleset. Amikor a beszélgetőpartnere a Samsungról kezd el beszélni, ő megpróbálja lekeverni a témát, végül ezt a részt kivágták a YouTube-ra felkerült verzióból.

Kaderják Péter közgazdász, akkumulátoripari szakértő volt Áder János volt köztársasági elnök vendége annak Kék Bolygó nevű podcastjában február elején. Kaderják Fidesz-alapító, volt államtitkár, jelenleg a Magyar Akkumulátor Szövetség elnöke, a beszélgetés témája az akkumulátorgyártás volt.

A podcastban egy ponton előjön a szennyezés kérdése. Áder itt elmondja, hogy a zárt rendszer kifejezés hallatán már csak „nyelvtanilag” is arra gondol, hogy ez nem járhat szennyezéssel, ha csak nem történik baleset. Kaderják közbeveti, hogy a „ha” itt azért fontos, beszél egy kicsit a gyártás összetettségéről, majd arról, hogy a gödi Samsung környékén a talajvízben lítium mellett NMP nevű vegyi anyagot is találtak. Áder itt többször beleszól, le akarja keverni a kérdést, majd miután Kaderják befejezi a gondolatmenetet, megismétli korábbi állításait, majd témát vált.

A teljes beszélgetés a Spotifyon meghallgatható, a youtube-os verzióból viszont kivágták a talajvízben talált vegyi anyagokról szóló részt. A Hvg rákérdezett, hogy ezt miért tették, amire a Kék Bolygó sajtósa leszögezte: ezt szerkesztésnek hívják. A youtube-os verzió egyébként még hosszabb, mint a spotifyos, tehát biztosan nem az idő szűke miatt vágták ki pont azt a néhány mondatot.

Sok a kérdőjel a szektor körül

Tavaly májusban írta meg az Átlátszó, hogy az akkumulátorgyártáshoz is felhasznált szennyező NMP-t találtak a gödi Samsung környékén a talajvízben. Az már akkor tudható volt, hogy az anyag koncentrációja a megengedett határérték alatt volt, de kérdés, hogy került egyáltalán oda. Egy nekünk nyilatkozó szakértő szerint valószínűleg egyszer történt baleset a gyárban, a Samsung viszont tagadja, hogy tőlük szivárgott volna ki az anyag.

Az akkumulátorgyártás magyarországi helyzetéről az utóbbi hetekben cikksorozatban számoltunk be részletesen, ennek részei:

  1. Miért olyan fontos iparág az akkumulátorgyártás, és miért kiemelt kérdés Orbánéknak, hogy ezt Magyarországra hozzák?
  2. Hogyan működik egy akkumulátor, mi kell a gyártáshoz, és muszáj-e, hogy mérgezzenek a gyárak?
  3. Hogy lehet, hogy a Samsung érdemi büntetés nélkül úszhatja meg a szabálysértéseket? Egyáltalán miért tűnik úgy, hogy erre az ágazatra nem vonatkoznak a törvények?
  4. Milyen egy akkumulátorgyár belülről, és mit csinál a társadalommal, ha megépülnek ezek a gyárak?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!