„Tanár nélkül nincs jövő!” – üzenték demonstrálók a Ferenciek tere zebrájánál várakozó autósoknak

2023. március 8. – 10:09

„Tanár nélkül nincs jövő!” – üzenték demonstrálók a Ferenciek tere zebrájánál várakozó autósoknak
Fotó: Olvasónk, Marton Csobaji

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda reggel Budapesten, a Ferenciek terén lévő zebrához szülők és a belvárosi iskolák állampolgárai szerveztek demonstrációt az oktatás jövőjéért. A „Tavaszi zebra szerda a Ferencieken” nevű eseményt mostantól május végéig minden héten megtartják – derül ki az esemény Facebook-oldaláról.

A demonstráció lényege, hogy a tüntetők közösen elmennek szerda reggelente a Ferenciek terénél lévő zebrához, és mikor zöldre vált a lámpa, úgy mennek át a túloldalra, hogy közben középen megállnak, és transzparenseket mutatnak az autósok felé. A táblákon például olyan ismert feliratok vannak, mint: „Tanár nélkül nincs jövő!”, és „Szabadságot az oktatásban”.

Legutóbb január közepén írtunk erről az akcióról, amit akkor egy szülő hirdetett meg a lakóhelyéhez legközelebbi zebrához, kezdetben még csak páran csatlakoztak hozzá. Akkor Kállai Kornélia lapunknak azt mondta:

„Én szülőként azt gondolom, nagyon fontos a pedagógusok bére, de a mai magyar oktatási rendszer ezer sebből vérzik.”

Kállai Kornélia azért találta ki ezt az akciót, mert úgy érezte, hogy a tüntetésekkel, sztrájkokkal már mindenkit megszólítottak, akit lehetett. Szerinte jó, hogy a tüntetéseken az emberek meghallgatják a beszédeket, de akik ott vannak, azok amúgy is tudják a problémákat. Ezzel a megmozdulással pedig olyanokhoz is el lehet jutni, akik kevesebb információval rendelkeznek az oktatás helyzetéről.

Az oktatás jövőjéért aggódó tanárok, diákok, szülők régóta 9 pontos követelésükért harcolnak, de a kormány egyelőre nem tett érdemi lépéseket a valódi párbeszéd érdekében. A Belügyminisztérium ugyan decemberben több mint 400 iskolaigazgatót és tanárt hívott meg egy egyeztetésre, de ezzel nem mindenki volt elégedett: volt olyan résztvevő, aki szerint Pintér Sándor belügyminiszter itt megalázta a pedagógusokat, és tagadta az oktatási rendszer problémáit. Januárban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral is egyeztettek a szakszervezetek képviselői, de ez a tárgyalás sem vezetett eredményre. Ráadásul a múlt héten nyilvánosságra hozott, köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezet a szakszervezetek szerint nemhogy figyelembe venné a javaslataikat, még csorbítja is az intézményi autonómiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!